Nieuws

0909… en de teller tikt door

Gepubliceerd
10 oktober 2008

We worden steeds ouder en blijven langer gezond. Maar ouder worden heeft ook bijwerkingen. Er gaat van alles mis in je lichaam: de coördinatie neemt af, je kunt niet meer op namen komen, de vitale capaciteit van de longen daalt en je krijgt pijn in de gewrichten. Gelukkig, u raadt het al, kun je daar iets aan doen. Vitamine, gingko biloba, anti-oxidanten (die helpen overal tegen) en glucosamine helpen tegen respectievelijk aandoeningen van de perifere zenuwen, geheugenproblemen en lichte vormen van Alzheimer, longproblemen en gewricht, spier- en peesproblemen. Het is niet mogelijk om al die gezondheidsclaims serieus te onderzoeken. Gelukkig hebben veel van die claims één ding gemeen: pathofysiologisch zijn ze niet te begrijpen.

Glucosamine

Met glucosamine ligt het echter gecompliceerder. Glucosamine is een precursor van glucosaminoglycanen en glycoproteïnen, en dat zijn belangrijke bouwstenen voor kraakbeen. Een Cochrane-review uit 2005 concludeerde dat bepaalde preparaten de pijn bij artrose konden verlichten, overigens zonder effect op objectieve uitkomsten. Van de geïncludeerde onderzoeken hadden 16 van de 20 betrekking op artrose van de knie. Glucosamine is in Nederland geregistreerd als niet-receptplichtig geneesmiddel voor artrose van de knie. Voldoende reden dus voor verder onderzoek. In deze H&W wordt daarvan verslag gedaan. Helaas moet men de conclusie trekken dat glucosamine niet helpt bij artrose van de heup. Het is opmerkelijk dat een middel tegen artrose wel helpt in de knie en niet in de heup. Daarvoor hebben we geen verklaring. Gelukkig heeft het middel weinig bijwerkingen, hoewel we daarvan op de lange termijn niet helemaal zeker zijn.

Wat te doen?

Wat moeten we nu onze patiënten adviseren? Pijnstilling kan, maar juist bij de doelgroep (ouderen) geldt ook daar een belangrijke beperking van de meest effectieve middelen. De risico’s van (langdurig) NSAID-gebruik zijn immers verre van denkbeeldig. Gezien de bestaande twijfel lijkt het dan niet zo gek toch een poging te wagen met glucosamine, met name als het gaat om de knie. Het is dan wel raadzaam te trachten de effecten van de behandeling te objectiveren, als u het echt goed wilt doen met een mooi n = 1 onderzoek. De gemiddelde duur van de onderzoeken uit de Cochrane-review was 9 weken, u en uw patiënt moeten dus wel enig doorzettingsvermogen bezitten.

Claims

De rest van de claims uit de eerste alinea is duister. Sinds de ontdekking van het ontstaansmechanisme van scheurbuik worden allerlei aandoeningen ten onrechte toegeschreven aan een tekort aan bouwstoffen. In die zin lijken al die claims op de praktijken van paranormale media. 0909… en de teller tikt door. Dat is het mooie van al die supplementen: bedoeld voor langdurig gebruik en de teller tikt door….

Deze H&W

Ongeveer 15% van alle consulten in de huisartspraktijk gaat over het bewegingsapparaat. Behalve de heup komt in deze H&W een heel scala aan klachten en aandoeningen van het bewegingsapparaat aan de orde: heup, knie, schouder, rug en het onderbeen. Een echt themanummer met bijbehorende standaard en vol resultaten van in Nederland verricht huisartsgeneeskundig onderzoek. De redactie is er trots op.

De redactie

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen