Nieuws

5-fluoro-uracilcrème ook het meest effectief bij actinische keratose

Gepubliceerd
20 maart 2020
De NHG-Standaard Verdachte huidafwijkingen adviseert 5-fluoro-uracilcrème (5-FU) als eerste keus bij de behandeling van actinische keratose (AK), met name omdat hiermee de meeste ervaring is opgedaan en omdat het middel goedkoop is. In een nieuw, prospectief, gerandomiseerd, Nederlands onderzoek bij 624 patiënten is nu aangetoond dat 5-FU ook het effectiefst is.
0 reacties

De onderzoekers vergeleken de vier meest gebruikte, lokale behandelingen van minstens vijf AK-laesies op een aaneengesloten huidgebied op het hoofd. De vier toegepaste behandelingen waren:

  • 5-FU tweemaal daags gedurende vier weken
  • ingenolmebutaatgel eenmaal daags op drie achtereenvolgende dagen
  • imiquimodcrème driemaal per week gedurende vier weken
  • fotodynamische therapie (PDT) met voorbehandeling met lichtgevoelige crème

Na 12 maanden bleek 5-FU het effectiefst, zowel bij de intention-to-treat-analyse (602 ptn) als bij de perprotocolanalyse (555 ptn). De primaire uitkomstmaat was dat 75% van het aantal laesies moest zijn verdwenen. Dit bleek bij behandeling met 5-FU na 12 maanden voor ongeveer 75% (74,7%; 95%-BI 66,8 tot 81,0) van de patiënten het geval te zijn tegenover 53,9 tot 28,9% bij de andere behandelstrategieën. De verschillen waren statistisch significant. De bijwerkingen in de verschillende behandelgroepen waren vergelijkbaar.

Hoewel AK vaak voorkomt, is er onder huisartsen nog veel koudwatervrees om de aandoening te behandelen. Bij een patiënt met AK is de eerste vraag of er überhaupt behandeld moet worden. Bij solitaire plekjes is een stikstofbehandeling een goede behandeling. Zijn er meerdere plekjes dan kunnen we – met dit onderzoek in de hand – een behandeling met 5-FU geven, zoals ook de NHG-Standaard adviseert. Realiseer je wel dat zowel de behandeling met stikstof als met 5-FU een lokaal destructieve therapie is. Het moet eerst slechter worden voordat het uiteindelijk beter wordt!
 

Literatuur

  • Jansen MHE, et al. Randomized trial of four treatment approaches for actinic keratosis. N Engl J Med 2019;380:935-46.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen