Nieuws

Apptips voor spoedgevallen

Gepubliceerd
14 mei 2018
Dossier
Een spoedsituatie in de wachtkamer: u ziet een benauwde patiënt, maar hij is wel bij bewustzijn. U denkt meteen aan het ABCDE-protocol, maar hoe zat dat ook alweer? Gelukkig zijn hiervoor verschillende handige apps.
0 reacties

De ABCDE-kaart vinden we met een paar kliks op onze smartphone (Artsportaal, kopje Acute Zorg, zie H&W januari 2018). De luchtweg is vrij; over naar de B waarin we de ademfrequentie meten met Taprate (zie H&W januari 2016) en in de C ook de hartfrequentie. De D beoordelen we onder andere met de app GlasgowComaScale. Een alternatief voor zowel de frequenties als de bloeddruk en GCS is VitalValues, met als voordeel normaalwaardes voor kinderen.

De patiënt is stabiel maar nog steeds benauwd, daarom zoeken we de benodigde actie op de app NHG Rx die adviseert conform de NHG-Standaard Astma bij volwassenen. Voor de juiste doseringen kijken we in de app van het Farmacotherapeutisch Kompas. De app van het Kinderformularium bestaat helaas niet meer, maar door de website als icoontje op uw telefoon te zetten, heeft u de informatie toch met een klik binnen handbereik (instructie: zie Apptip Haagse nieren, H&W maart 2017).

Bij de D slaan we uiteraard de ‘don’t ever forget glucose’ niet over en die blijkt veel te hoog. Gelukkig hebben we ook een icoontje gemaakt voor Diabetes Spreekuur (diabetes2.nl/nl/diabetesspreekuur/acute_zaken.html) of kijken we weer op de app NHG Rx. Onze benauwde patiënt moeten we doorsturen en via Trauma Pro bekijken we richtlijnen en traumaprotocollen, zodat een vloeiende overdracht naar de ambulance plaatsvindt. We zijn blij dat voor deze patiënt geen sprake is van een palliatieve spoedsituatie, maar anders hadden we de app Palliarts ook nog tot onze beschikking.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen