De meeste onderzoeken tonen aan dat arthroscopisch ingrijpen bij ouderen met persisterende kniepijn zelden effectief is. Toch neemt het aantal arthroscopische verrichtingen toe. Deze review toont nogmaals aan dat er maar een klein en slechts tijdelijk positief effect is op pijn bij arthroscopisch ingrijpen. Daarentegen zijn er wel kortetermijnrisico’s verbonden aan de ingreep en weten we al langer dat arthroscopisch ingrijpen in een knie lijdt tot eerder optreden van gonartrose.
Thorlund et al. deden een systematische review met een meta-analyse van alle beschikbare onderzoeken waarbij een arthroscopische ingreep werd verricht in degeneratieve knieën. Uit de meta-analyse bleek een effectsize van 0,14 na 3 maanden maar niet meer na 12 maanden. Een effectsize van 0,14 is vergelijkbaar met 2,4 mm pijnvermindering op een 100 mm VAS-schaal. Ter vergelijking: de effectsize van paracetamol is ook 0,14, een NSAID 0,29, fysiotherapie 0,5 en 3 keer per week sporten 0,69. Er zijn ook kortetermijnrisico’s; een DVT komt het meest voor, bij 4 op de 1000 ingrepen.
De aanbeveling van de auteurs is om geen artroscopie te verrichten bij patiënten van middelbare leeftijd met persisterende knieklachten. Ook niet als er bij lichamelijk onderzoek of beeldvormend onderzoek een meniscusscheur of andere structurele afwijking aanwezig blijkt. Deze patiënten moeten behandeld worden als patiënten met gonartrose, zo veel mogelijk conservatief.
Voor huisartsen betekent dit dat zij hun patiënten met kniepijn nog duidelijker kunnen voorlichten: paracetamol en oefentherapie zijn net zo effectief of effectiever in pijnbestrijding bij degeneratief knieletsel, ook als er afwijkingen op beeldvormend onderzoek zijn, zoals een meniscusscheur. Daarnaast zijn deze behandelingen op korte en langere termijn veiliger.
Thorlund JB, et al. Arthroscopic surgery for degenerative knee: systematic review and meta-analysis of benefits and harms. BMJ 2015;350:h2747.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.