Nieuws

Bezorgde ouders willen niet perse antibiotica

Gepubliceerd
22 november 2017

Bezorgde ouders gaan vaak naar de huisarts met kinderen met koorts. Op de huisartsenpost is het lastig voor de huisarts om een afwachtend beleid te voeren. De huisarts kent de ouders en het kind minder goed en vaak heeft de dokter het idee dat ouders antibiotica willen. Dit kan leiden tot onnodige recepten voor antibiotica. Ouders zijn echter niet zozeer uit op antibiotica, maar op advies en geruststelling.

In een Brits kwalitatief onderzoek werd gekeken naar de zorgen en verwachtingen van ouders, die zorg vroegen voor hun jonge kinderen met luchtweginfecties. De onderzoekers selecteerden 23 kinderen tussen de 6 maanden en 12 jaar oud, die tussen januari 2013 en maart 2015 de huisarts bezochten met een lageluchtweginfectie. Zij interviewden minimaal een ouder per kind.

De geïnterviewde ouders benoemden drie grote thema’s in hun verwachtingen over antibiotica, namelijk de ziekteduur inkorten, symptomen verlichten en complicaties voorkomen. De ouders maakten zich weinig zorgen over bijwerkingen.

De meeste ouders hadden echter geen specifieke wens voor het krijgen van antibiotica toen zij de huisarts bezochten. Geruststelling, advies en middelen voor symptoomverlichting waren daarvoor wel belangrijke, motiverende factoren. Als de huisarts antibiotica voorschreef, gaven de ouders aan opluchting te voelen en blij te zijn dat de huisarts de situatie serieus nam.

Symptoomverlichting is dus een belangrijke reden voor ouders om de huisarts te bezoeken met hun zieke kind. Het halen van een recept voor antibiotica was geen doel op zich. Antibiotica werden wel geassocieerd met symptoomverlichting, kortere ziekteduur en erkenning van de arts. Als de huisarts kan voorzien in de behoefte aan symptoomverlichting, duidelijk kan maken dat antibiotica in veel gevallen niet helpt en de klacht voldoende serieus neemt, dan lijkt het erop dat bezorgde ouders en de dokter op een lijn zitten.

Halls A, et al. Qualitative interview study of parents’ perspectives, concerns and experiences of the management of lower respiratory tract infections in children in primary care. BMJ Open Access, 2017.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen