Cathelijn Aarden (AMC) vertelde over de (ontbrekende) bewijskracht van de aanbeveling voor vitamine D aan thuiswonende ouderen. We hoorden van Eleonore Vennemann (VUMC) over blokkade van het ganglion stellatum ter behandeling van flushes in de overgang. Een te klein onderzoek, maar effectief. Het zou eigenlijk moeten worden overgedaan. Leonie Versteeg (AMC) presenteerde haar CAT over een natuurlijk alternatief voor de behandeling van depressies. Onderbouwd met prachtige, maar dusdanig oude literatuur, dat de kwaliteit van het onderzoek niet goed te beoordelen was. Jeffrey Bouwmeester (Radboudumc) vertelde over de behandeling van fasciitis plantaris (hielspoor) met shockwavetherapie, waarvan een bepaalde vorm wel wat effect leek te hebben op de korte termijn. Het waren alle 4 prima uitgevoerde literatuuronderzoeken en de resultaten werden goed gepresenteerd. Chapeau voor de jongere generatie!
De jury had het dan ook moeilijk om een winnende CAT aan te wijzen. Die winnaar werd uiteindelijk Jeffrey Bouwmeester. Het mooie aan zijn CAT was dat hij de verschillende vormen van shockwave keurig naast elkaar behandelde en uiteindelijk een netwerkmeta-analyse besprak om de resultaten van de verschillende vormen met elkaar te vergelijken. We waren onder de indruk van zijn uitleg van de methodologie. Jeffrey kreeg de Jan van Esprijs, bestaande uit een penning en 1000 euro. Eleonore Vennemann won met haar CAT Ganglion Stellatum Blokkade bij overgangsklachten de publieksprijs en kreeg een bos bloemen.
Jeffrey Bouwmeester
Jeffrey Bouwmeester won de Jan van Esprijs voor zijn CAT over shockwavetherapie bij fasciitis plantaris.
Zie hieronder de film waarin hij zijn CAT presenteert.
Eleonore Vennemann
Eleonore Vennemann kreeg de publiekprijs voor haar CAT over blokkade van het ganglion stellatum als behandeling van flushes in de overgang.
Zie hieronder de film waarin zij haar CAT presenteert.
Alle ingediende CATS gingen over behandeling. Graag zien we volgend jaar ook CATS over diagnostiek. Dat is voor huisartsen nog meer van alledag.
Jan van Esprijs
De Jan van Esprijs is vernoemd naar de eerste hoogleraar huisartsgeneeskunde Jan van Es. De prijs wordt elk jaar op de NHG-Wetenschapsdag uitgereikt aan een huisarts in opleiding voor de beste CAT (Critically Appraised Topic). De jury bestond dit jaar uit: Carolien van Leeuwen, Nettie Blankenstein, Marian van den Brink, Henk Schers en Henk van Weert (voorzitter).
Reacties
Er zijn nog geen reacties.