In een retrospectief onderzoek includeerden de onderzoekers 391 patiënten met de ICPC-code R95 (COPD) uit de database van het Julius Huisartsen Netwerk (43.426 patiënten). Het onderzoek vond plaats in de periode van september 2014 tot september 2019. Op basis van de beschikbare gegevens uit het HIS stelden de onderzoekers een risicoprofiel op. Bij ontbrekende gegevens deelden zij gebruikers van cardiovasculaire medicatie in de hoogrisicogroep in, de overige patiënten in de laagrisicogroep. Uiteindelijk konden zij 329 (84,1%) patiënten indelen, van wie er 297 (90,3%) een (zeer) hoog en 32 (9,7%) een matig cardiovasculair risico hadden. Van de patiënten met een (zeer) hoog cardiovasculair risico kregen er 218 (73,4%) zorg volgens de NHG-Standaard CVRM.
Een beperking van het onderzoek is dat het grotendeels plaatsvond voor de introductie van de gewijzigde richtlijn. Door missende gegevens is er mogelijk een overschatting van het aantal patiënten bij wie het cardiovasculair risico al in kaart was gebracht. Ook was de prevalentie van COPD in de database lager dan landelijk (0,9% versus 1,9%). Een mogelijke oorzaak daarvoor is de relatief jonge gemiddelde leeftijd van de patiënten in de database (32,1 jaar versus 41,0 jaar).
De onderzoekers concluderen dat de nieuwe richtlijn al deels is geïmplementeerd (opgesteld cardiovasculair risicoprofiel) bij 5 van de 6 COPD-patiënten, maar dat bij ongeveer een derde de zorg niet volgens de standaard wordt geleverd. Het in kaart brengen van deze patiënten lijkt het werk niet te zijn, de uitdaging is om adequate zorg te verlenen bij deze groep.
Lees meer over het onderzoek The impact of the new Dutch guideline on cardiovascular risk management in patients with COPD: a retrospective study van L.M.E. Nies, et al.
Literatuur
- Nies LME, et al. The impact of the new Dutch guideline on cardiovascular risk management in patients with COPD: a retrospective study. BJGP Open 2021 Feb 23;5:bjgpopen20X101139.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.