De eerste keus behandeling voor mensen die willen stoppen met roken is voorlichting en advies naast intensieve gedragsmatige ondersteuning. Bij patiënten die ≥ 10 sigaretten per dag roken adviseert de NHG-Behandelrichtlijn Stoppen met roken om de intensieve gedragsondersteuning te combineren met medicamenteuze ondersteuning, omdat dit de kans op stoppen vergroot.
Nicotinevervangende middelen hebben vanwege het gunstige bijwerkingenprofiel en de lage kosten de voorkeur boven nortriptyline, bupropion en varenicline. Varenicline is waarschijnlijk het effectiefst maar is uit de handel gehaald, omdat een aantal partijen een te hoog gehalte van het kankerverwerkende nitrosamine bevatte. Sinds september 2022 is daarvoor cytisinicline als alternatief op de Nederlandse markt toegelaten.
Uitkomsten
Cytisinicline is evenals varenicline een partiële nicotine-agonist en is wereldwijd al 50 jaar op de markt. Desondanks is er weinig gedegen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Recent zette het Geneesmiddelen Bulletin (GeBu) de resultaten op een rijtje en gaf haar standpunt. Drie gerandomiseerde onderzoeken laten een beperkte effectiviteit zien van cytisinicline ten opzichte van zowel placebo als varenicline. In een non-inferioriteitsonderzoek ten opzichte van varenicline haalde cytisinicline de ruim ingestelde marge van 5% net niet. Daarnaast uit het GeBu zorgen over het ingewikkelde doseringschema van cytisinicline met grote kans op fouten in het gebruik. Hun conclusie is dat cytisinicline geen geschikte vervanger lijkt voor varenicline.
Conclusie
Op dit moment lijkt cytisinicline geen goede vervanger voor varenicline en heeft het geen plaats bij de medicamenteuze behandeling van het stoppen met roken.
Lees ook het artikel van Ge-Bu.
Literatuur
- Nieuwhof AEM, Middelburg RA. Cytisinicline bij stoppen met roken. Gebu. 2023;57(11):e2023.11.18.
Reacties (2)
Nicotinevervangende medicatie is de eerstekeuszebehandeling volgens de NHG-richtlijn. Op dit moment is er nog onvoldoende vergelijkend onderzoek naar de overige tweedekeuzebehandelingen oa. over effectiviteit. Nortryptiline heeft de laagste prijs heeft en er is meer ervaring mee ook bij de meeste huisartsen. Het doseringsschema van cytisinicline is daarentegen complex en daardoor foutgevoelig. Al met al dus weinig reden om voor dit middel te kiezen.
- Login om te reageren
"Cytisinicline blijkt geen goed alternatief voor varenicline" is de titel. Daarmee wordt gesteld dat er geen plaats is voor cytisinicline. Aangezien varenicline niet leverbaar is, is dit wel kort door de bocht. Ik zou graag weten of er toch plek is voor cytisinicline juist nu varenicicline niet beschikbaar is. Is het bijvoorbeeld effectiever dan de wel beschikbare middelen?
- Login om te reageren