Praktijk

De nieuwe praktijk in beeld

Gepubliceerd
25 november 2020
Hoe ziet innovatie eruit in de huisartsenpraktijk? H&W ging op zoek naar voorbeelden van praktijken waar innovatie op verschillende manieren letterlijk vorm krijgt. We hebben die praktijken zeker gevonden! In deze reportage ziet u de resultaten. Laat u inspireren door uw collega’s die digitaal consulten draaien, een bijzonder pand tot huisartsenpraktijk omvormden, een grote ronde ruimte slim wisten in te richten tot praktijk met apotheek en door een collega die zijn bureau de spreekkamer uitgooide.
0 reacties
Praktijk in beeld
© Margot Scheerder

Videoscherm en geen bureau

Bart van Pinxteren
Huisarts Bart van Pinxteren zit tijdens het spreekuur niet achter een bureau.
© Margot Scheerder

Foto | Huisarts Bart van Pinxteren zit tijdens het spreekuur liever niet achter een bureau. © Margot Scheerder

Anders communiceren met de patiënt en hem daarmee nog meer betrekken bij zijn eigen gezondheid. Dat is het idee achter de herinrichting van de spreekkamer van huisarts Bart van Pinxteren uit Utrecht. Het bureau gaat letterlijk de deur uit (project WegDesk). In plaats daarvan zitten patiënt en huisarts in speciaal ontworpen stoelen met brede leuningen en ruimte voor een laptop. Er hangt een groot videoscherm aan de muur zodat de patiënt kan meelezen terwijl de huisarts verslag doet in het HIS. Het overgrote deel van de patiënten is enthousiast en ervaart het als uitnodigend, informeel, huiselijk en gericht op luisteren in plaats van direct actie ondernemen. Van Pinxteren zelf is ook positief, het werkt goed qua sfeer en openheid. En de professionele afstand? ‘Die zit in je houding, in jou als persoon, niet in een fysieke barrière,’ aldus Van Pinxteren. Er volgt nog een formeel onderzoek naar de beleving van de patiënten.

Meer informatie: gzcooginal.nl/spreekkamer-van-de-toekomst

Videobellen

Bart Timmers
Huisarts Bart Timmers (links) in gesprek met een patiënt.
© Margot Scheerder

Foto | Huisarts Bart Timmers (links) in gesprek met een patiënt via beeldbellen. © Margot Scheerder

Deze 68-jarige patiënte van collega Bart Timmers besluit zelf wanneer ze op het online spreekuur komt of wanneer het beter is toch op de praktijk langs te komen. En dat geldt voor de meeste patiënten die beeldbellen. Timmers en zijn collega’s hebben ieder 1,5 uur per dag digitaal inloopspreekuur met de software van ArtsOnline. Patiënten nemen plaats in de online spreekkamer (komen dus in een wachtrij) en krijgen een sms’je vlak voordat ze aan de beurt zijn. ‘We merken wel dat we dit net als het e-consult actief moeten promoten, maar het is inmiddels een vast kanaal in onze praktijk,’ aldus Timmers.

  • Meer informatie over Groepspraktijk Huisartsen Bergh vindt u op gphb.nl.
  • Meer informatie over de software van ArtsOnline vindt u op Artsonline.nl.

Ruim en rond

Frans en Milou Buck
Frans en Milou Buck in Groepspraktijk Stolwijk- Berkenwoude
© Margot Scheerder

Foto | Bij het ontwerp van de nieuwe praktijk van Frans en Milou Buck werd gekozen voor natuurlijke en warme materialen.  © Margot Scheerder

Toen de supermarkt naast de huisartsenpraktijk van Frans en Milou Buck wilde uitbreiden waren zij niet meteen enthousiast. Vier jaar voor hun geplande pensioen nog een verhuizing voor de apotheekhoudende groepspraktijk in Stolwijk? Maar tijdens het overleg met de supermarkt, het plaatselijke bouwbedrijf en de toekomstige verhuurder kregen ze een grote ronde ruimte aangeboden onder een wooncomplex voor ouderen. Dochter Sacha Donia-Buck (architect) pakte met zakelijk partner Laura van Dullemen de klus aan en maakte een ontwerp. Vijf spreekkamers langs de rand en 2 centraal goed toegankelijke ‘blokken’ voor het laboratorium en de behandelkamer vormen het rustige gedeelte. De ingang met balie, apotheek en wachtkamer zijn vrij toegankelijk voor de patiënten. Uitgangspunt bij de verbouwing waren de uitgebreide richtlijnen en adviezen van de LHV, samen met de wensen van de praktijkhouders. Via moodboards groeide het plan waarbij werd gekozen voor natuurlijke en warme materialen met een open balie zonder glas, zodat de 6350 patiënten zich welkom voelen en het grote team van meer dan 15 medewerkers prettig kan werken.

Vijf praktijken in 1 kerk

Huisarts Ronald Albronda
Huisarts Ronald Albronda

Foto | Huisarts Ronald Albronda voelt zich thuis in de bijzondere locatie van het Medisch Centrum Lambertus. © Margot Scheerder

Vijf praktijken samenvoegen onder 1 dak, daarbij de eigenheid bewaren maar toch echt een groep worden. En dat op een nieuwe locatie. Hoe pak je dat aan? Huisarts Ronald Albronda vertelt over het vinden van de bijzondere locatie: een kerk die werd onttrokken aan de erediensten, met kleurrijke glas-in-lood ramen. Kunstenares Marijke Billekens droeg haar steentje bij door een kleurenschema en ontwerp te maken aan de hand van door medewerkers aangeleverde kleuren en trefwoorden. Zo voelt iedere medewerker van het Medisch Centrum Lambertus zich thuis. ‘Het bevalt goed, de ruimte voldoet prima. De klimaatproblematiek (verwarmen en koelen) in zo’n grote ruimte is wel lastig, maar er wordt gewerkt aan een oplossing,’ aldus Albronda.

Meer informatie over het Medisch Centrum Lambertus vindt u op mclambertus.uwartsonline.nl.

Meer informatie over het werk van Marijke Billekens vindt u op haar website marijkebillekens.nl.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen