Nieuws

De pil is hoofdpijn-neutraal

Gepubliceerd
31 juli 2013
Het gebruik van orale anticonceptie wordt vaak geassocieerd met hoofdpijn. Het is een veelgerapporteerde bijwerking. Maar om te weten of orale anticonceptie echt hoofdpijn veroorzaakt, moet je ook weten bij hoeveel vrouwen de hoofdpijn erdoor verdwijnt. Anne MacGregor, een bekende Engelse hoofdpijn-neurologe, zocht het uit in een review in Headache.
Bij orale anticonceptie van de tweede en derde generatie komt spanningshoofdpijn niet significant vaker voor dan bij een placebo. De tweedegeneratiepil die wij in Nederland het meest voorschrijven veroorzaakt in 8-14% van de gevallen hoofdpijn, maar bij anderen komt bij de pil de hoofdpijn die ze hadden juist weer minder vaak voor (bij circa 10% van de gevallen). Voor migraine ligt het iets genuanceerder. Een Cochrane-review toont eveneens geen effect aan van orale anticonceptie op de frequentie en ernst van het voorkomen van migraine, maar de ingesloten onderzoeken zijn niet eenduidig. Bij orale anticonceptie van de tweede generatie treedt migraine niet vaker op dan bij een placebo. Bij alle orale anticonceptiegebruikers geldt dat wanneer migraine optreedt, dat vaker in de hormoonvrije periode is tussen twee pilstrips als gevolg van oestrogeendaling.
Orale anticonceptie die alleen progesteron bevat, veroorzaakt in aanvang meer hoofdpijn, wat later weer minder wordt. De gebruikers hebben daarentegen iets minder migraineaanvallen. Gebruikers van het progestageen bevattende spiraaltje (Mirena®) hebben drie keer zo vaak hoofdpijn als bij het niet-hormoonhoudend spiraaltje.
De conclusie is dat er geen beperkingen zijn voor vrouwen met spanningshoofdpijn en migraine om hormonale anticonceptie gebruiken. Uitkomsten van onderzoek geven alleen maar informatie over kansen bij grote groepen en dat laat zich slecht vertalen naar een individuele patiënt. Helaas geeft de review daarmee geen antwoord aan de vrouw op uw spreekuur die na starten met de pil verergering van hoofdpijn of toename van migraineaanvallen ervaart. De kans is dan aanwezig dat deze vrouw hoofdpijn heeft als gevolg van de orale anticonceptie, maar dat blijft onzeker.
Frans Dekker

Literatuur

  • 1.MacGregor EA. Contraception and headache. Headache 2013;53:247-76.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen