Recent onderzoek in de Amerikaanse eerste lijn toont aan dat er een sterke associatie is tussen het hebben van een depressie en het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Het lijkt een logische stap voor de huisarts om als hij de diagnose depressie stelt, ook het cardiovasculaire risico in kaart te brengen.
In the Journal of Family Practice publiceerden Scherrer et al. een onderzoek bij 7492 patiënten waarin een duidelijk verband werd aangetoond tussen depressie en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. In een eerstelijnspraktijk in de Verenigde Staten werden patiënten in een retrospectief cohortonderzoek een jaar gevolgd. Patiënten die de diagnose depressie hadden, bleken 28% meer kans te hebben om gedurende een jaar hart- en vaatziekten te ontwikkelen. Dit risico is vergelijkbaar met het risico dat diabeten hebben in dezelfde populatie, namelijk 26% meer kans dan gezonde patiënten. Een kanttekening bij het onderzoek is dat het bestudeerde cohort een gemiddelde leeftijd had van 52 jaar.
In eerdere onderzoeken was al aangetoond dat patiënten met hart- en vaatziekten die ook lijden aan een depressie een veel slechtere overlevingskans hebben. Ook de NHG-Richtlijn CVRM besteedt aandacht aan het feit dat patiënten met hart- en vaatziekten en een depressie een slechtere uitkomst hebben. Er wordt zelfs al heel marginaal gesproken over het feit dat depressie een voorspeller kan zijn voor een plotse hartdood. De NHG-Standaard Depressie doet nog geen aanbevelingen voor actieve screening naar andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten.
Vooruitlopend op verdere onderzoeken die deze resultaten moeten bevestigen lijkt het niet verkeerd om bij depressieve patiënten ook te kijken naar het risico op hart- en vaatziekten.
Scherrer JF, et al. Depression leads to incident vascular disease: evidence for the relevance to primary care. Fam Pract 2015;32:147-51.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.