Drie kwart van de huisartsen heeft die digitalisering ook in het patiëntencontact doorgevoerd. Dat ging vaak met vallen en opstaan. Voor sommigen is het digitale contact ondertussen van echte meerwaarde, voor anderen voelt het nog als een tijdelijke aanpassing bij gebrek aan beter.
De kern van ons vak ligt in ons contact met onze patiënten, waar en op welke manier dan ook. Het middel dat we inzetten om dat contact tot stand te brengen moet onze kernwaarden op zijn minst ondersteunen, maar liever nog versterken. Als een applicatie zorgt dat ik mijn patiënt wel zie, maar de patiënt mij niet, of als onze verbinding precies na 10 minuten verbroken wordt (ook al waren we nog niet uitgepraat), dan kan je je afvragen wat het effect daarvan op onze relatie en dus op de zorg is.
NHG, LHV en InEen hebben minister Tamara van Ark gevraagd meer onderzoek te laten doen naar de effectiviteit van digitale zorg. Op dit moment staat op de website van het NHG een keuzetabel met technische specificaties van applicaties (te vinden in ons Dossier Coronavirus). In de toekomst voorzien wij u graag van een onderbouwd advies welke programma’s u en de patiënt nu echt verder helpen, net als in onze medische richtlijnen.
Wendy Borneman, voorzitter Raad van Bestuur NHG
Meer weten over de goede en lastige punten van digitale zorg? Op 10 december 2020 tijdens de online kick-off sessie van ons NHG-Congres over e-health praten we u graag bij.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.