De auteurs includeerden 11 RCT’s (n = 685) voor de behandeling van dry needling bij spanningshoofdpijn, migraine en cervicogene hoofdpijn. Drie RCT’s kwamen uit westerse landen en 4 RCT’s waren van hoge kwaliteit. Het effect op hoofdpijn werd onderzocht na gemiddeld 2 (range 0-30) dagen. Om de onderzoeken te kunnen vergelijken, rekenden de auteurs alle scores om naar een schaal van 0-100, waarbij lagere scores op gunstiger uitkomsten duidden. De kwaliteit van het bewijs was laag. De auteurs zagen dat dry needling niet beter was dan alternatieve behandelingen (zoals placebo, placebo needling of fysiotherapie) om de pijn te verminderen. Dry needling verbeterde echter wel het hoofdpijngerelateerde functioneren bij patiënten met spanningshoofdpijn (SMD -2,28; 95%-BI -2,66 tot -1,91; n = 160; NNT =1; heel groot effect) of cervicogene hoofdpijn (SMD -0,72; 95%-BI -1,09 tot -0,34; n = 144; NNT = 3; groot effect). Voor migraine waren er geen relevante onderzoeken beschikbaar. Ernstige bijwerkingen kwamen niet voor, maar werden ook niet (systematisch) onderzocht.
De beperkingen van het onderzoek in de review zijn het gebrek aan blindering (met waarschijnlijk overschatting van het effect), ontoereikende power, interpretatieproblemen van de effectmaat vanwege het omrekenen naar de schaal van 0-100 en het gebrek aan uniformiteit in de toepassing van dry needling.
De NHG-Standaard Hoofdpijn beveelt manuele therapie en gedragspsychologische interventies aan wanneer de klachten onderdeel uitmaken van een chronisch klachtenpatroon, waarbij de gebruikelijke behandeling en begeleiding onvoldoende verbetering geven. Het bewijs voor effectiviteit is namelijk beperkt. Mogelijk kan deze groep patiënten qua functioneren ook profiteren van dry needling, hoewel het bewijs zwak is. Over langer bestaande klachten zijn geen uitspraken te doen.
Lees meer over het onderzoek Dry needling for the treatment of tenstion-type, cervicogenic, or migraine headaches: a systematic review and meta-analysis van M. Pourahmadi, et al.
Literatuur
- Pourahmadi M, et al. Dry needling for the treatment of tenstion-type, cervicogenic, or migraine headaches: a systematic review and meta-analysis. Phys Ther 2021 Feb 19. DOI: 10.1093/ptj/pzab068 [epub ahead of print].
Reacties (2)
Dry needling is vooral goed voor fysiotherapeuten!
- Login om te reageren
Dry needling is dus nergens goed voor. De eerste auteur M Pourahmadi (fysiotherapeut aan de universiteit van Teheran) is een believer in deze vorm van acupunctuur, en dat mag wel, maar de conclusie van hem en zijn groep activistische dry-needling-adepten, nl dat het functioneren van de hoofdpijn patiënt verbeterde ondanks nul en generlei effect op de hoofdpijn, lijkt er met de haren bijgesleept.
- Login om te reageren