CASUS
Patiënt: Een 53-jarige man meldt zich met zijn begeleider van het Leger des Heils bij de huisarts.
Voorgeschiedenis: Cholecystectomie 10 jaar eerder, heroïnegebruik, meermaals wondroos, ulcera op de armen en benen.
Medicatie: Methadondrank 2 dd 60 mg.
Anamnese: De patiënt verblijft sinds 3 maanden bij het Leger des Heils. Hij wil niet meer op straat leven en krijgt begeleiding bij het onderdrukken van zijn heroïnezucht van de verslavingsarts, die hem momenteel methadondrank geeft. Zowel de verslavingsarts als de begeleider van het Leger des Heils merkt dat de patiënt snel kortademig is. Hij geeft zelf aan dit al een jaar of 2 te hebben en soms ook snelle hartkloppingen te ervaren. Hij slaapt al langere tijd met een extra kussen tegen de orthopneu. Als de dyspneu optreedt moet hij vaak hoesten, soms droog, soms met helder sputum. Heroïne gebruikt hij nu helemaal niet meer. Hij rookt wel 35 sigaretten per dag en drinkt dagelijks een liter bier. De familieanamnese is onbekend. De patiënt wil wel dat er verder wordt gekeken, maar wil niet naar het ziekenhuis. Hij heeft overigens weinig vertrouwen in verder onderzoek: bij andere artsen heeft hij al vaker over kortademigheid en hartkloppingen geklaagd, maar ‘werd ik nooit serieus genomen’.
Lichamelijk onderzoek: Bloeddruk 142/84 mmHg, pols 88/min, regulair. Saturatie 93%. Hart: normale tonen, geen souffle. Longen: symmetrisch, vesiculair ademgeruis, met licht verlengd expirium, zonder verdere bijgeluiden. Enkels: geen oedeem, symmetrisch.
De huisarts denkt aan bloedarmoede, een obstructief longprobleem (astma of COPD) of cardiale problemen met hartfalen. Ze verricht oriënterend bloedonderzoek, inclusief BNP-bepaling en gezien het mogelijke hartfalen ook meteen een ecg. Nier- en levertests, Hb en vitaminestatus tonen geen afwijkingen. De NT-proBNP-waarde is met 80 pmol/l verhoogd (normaalwaarde < 15 pmol/l).
We tonen 3 ecg’s die mogelijk van de patiënt zijn.
Figuur 1 | Ecg A
Figuur 2 | Ecg B
Figuur 3 | Ecg C
Opgave
Literatuur
- 1.↲Konings KTS, Willemsen RTA. . Huisarts Wet 2016;59:166-70. ECG10+: systematisch ecg’s beoordelen
- 2.↲Konings K, Willemsen RTA, Bertholet GJM. . Houten: Uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum, 2017. ECG’s beoordelen én begrijpen. De ECG10+ methode
Reacties
Er zijn nog geen reacties.