Praktijk

Ecg-casus ‘Het hoofd koel houden’

Gepubliceerd
1 juni 2022

Casus

Patiënt: Een 29-jarige man belt om 8:00 uur ’s morgens de spoedlijn van de huisarts. Hij is om 6:00 uur doodsbang wakker geschrokken, met hartbonzen en pijn op de borst. De pijn werd minder toen hij ging ronddrentelen in de woonkamer, maar zodra hij weer ging zitten, nam deze weer toe. De patiënt heeft de avond ervoor hevige ruzie gehad met zijn vriendin. De relatie is feitelijk voorbij en ze moeten hun huis gaan verkopen. Hij kon de slaap niet vatten en heeft toen vrij veel biertjes gedronken. De doktersassistente roept vanwege de hevige ongerustheid van de man meteen de aios huisartsgeneeskunde erbij.

Voorgeschiedenis: Blanco.

Medicatie: Geen.

Anamnese: In de familie zijn er geen hart- en vaatziekten (beide ouders zijn zeer vitaal). De patiënt rookt niet en haalt ruimschoots de beweegnorm (hij werkt als dakdekker en sport geregeld). De aios wil de patiënt graag zien om hem gerust te kunnen stellen en verder te helpen. Ze denkt niet aan een acuut coronair syndroom.

Lichamelijk onderzoek: Onrustige en vermoeide indruk, hevig ongerust. Bloeddruk 123/72 mmHG. Pols 73/min, regulair. Saturatie 98%. Temperatuur 36,5° C. Geen dyspneu, geen tachypneu. Hart: normale harttonen, geen souffles. Longen: vesiculair ademgeruis, geen bijgeluiden. Hals: geen opgezette lymfeklieren, schildklier geen zwelling of onregelmatigheid palpabel. Thorax: geen drukpijn op te wekken.

Mede op verzoek van de patiënt volgt er ‘ter geruststelling’ een ecg. De automatische interpretatie vermeldt een ‘acuut lateraal myocardinfarct’.

Opgave

  1. Beschrijf het ecg systematisch volgens ECG 10+. 1 , 2
  2. Wat is uw verdere beleid? Is er inderdaad een infarctbeeld?

Literatuur

  • 1.Konings KTS, Willemsen RTA. ECG10: systematisch ECG’s beoordelen. Huisarts Wet 2016;59:166-70.
  • 2.Konings K, Willemsen RTA, Bertholet GJM. ECG’s beoordelen én begrijpen. De ECG10 methode. Houten: Bohn Stafleu van Loghum, 2017.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen