De test wordt in het griepseizoen in het ziekenhuis veel gebruikt, vooral op de spoedeisende hulp (SEH). Dit literatuuroverzicht rapporteert onderzoeken over influenzatests bij ambulante (niet-gehospitaliseerde) patiënten. Het omvat zeven gerandomiseerde onderzoeken (totaal 4323 deelnemers) en zes niet gerandomiseerde onderzoeken (totaal 4774 deelnemers) onderzoeken. Slechts drie onderzoeken vonden plaats in de huisartsenpraktijk en de rest op de SEH, vooral bij kinderen. Op één onderzoek na werd een antigeen sneltest gebruikt. De specificiteit hiervan (% negatieve tests bij mensen zonder influenza) is hoog (> 98%), maar de sensitiviteit (% positieve tests bij mensen met influenza) is slechts 54%. Er was geen effect van de inzet van de sneltest op ziekenhuisopname, herbeoordeling, antibioticagebruik of duur op de SEH. Wel was gebruik van aanvullend onderzoek (bloedonderzoek, thoraxfoto) lager en van virusremmers hoger. De conclusie van de auteurs is dat de sneltest diagnostische onzekerheid bij kinderen vermindert, maar dat er weinig bewijs is voor of tegen gebruik in de eerste lijn. Er zijn inmiddels sneltests beschikbaar met een hogere sensitiviteit, maar die zijn nog niet onderzocht.
Bij mensen met koorts in het griepseizoen beoordeelt de huisarts vooral de mate van ziek zijn en de noodzaak voor antibiotica, herbeoordeling of ziekenhuisopname. Vooralsnog is het inzetten van een influenza-sneltest in de huisartsdagpraktijk of op de HAP niet aangewezen.
Literatuur
- Lee JJ, et al. The clinical utility of point-of-care tests for influenza in ambulatory care: a systematic review and meta-analysis. Clin Infect Dis 2018 Oct 4. DOI: 10.1093/cid/ciy837 [Epub ahead of print].
Reacties
Er zijn nog geen reacties.