In zijn lezenswaardige artikel Context en medisch handelen1 stelt van Weel een aantal prioriteiten in wetenschappelijk onderzoek naar contextuele factoren. Als huisarts in een multiculturele wijk in Amsterdam mis ik onder het kopje ‘gezin, ziekte en ziektegedrag’ zeer de etniciteit van onze patiënten. De afkomst van onze patiënten heeft in onze setting een grote invloed op ons medisch handelen:
- Medisch-technisch in de zin dat bepaalde ziekten een hogere prevalentie hebben bij bepaalde raciale groepen (hypertensie bij negroïde patiënten; diabetes mellitus bij patiënten afkomstig uit het Indiase subcontinent en dergelijke), maar ook omdat de reactie op therapie verschilt (antihypertensiva bij negroïde patiënten).
- Ook de benadering en het (therapeutisch) gesprek verschillen per etnische groep. Kennis van afkomst, gewoonten, leefverbanden en kennis van het medisch systeem in het thuisland bepalen de context van ons medisch handelen.
Gezien de veranderende samenstelling van onze bevolking zou ik willen oproepen om ook dit aspect in een prioriteitenlijstje op te nemen. Onze kennis op dit gebied is onvoldoende.
Literatuur
- 1.↲Van Weel C. Context en medisch handelen. Huisarts Wet 2001;44:494-7.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.