Britse onderzoekers voerden een dubbelblind gerandomiseerd onderzoek uit onder 200 eerstelijnspatiënten die gedurende 6 maanden – in blokken van 2 maanden – werden gerandomiseerd tussen gebruik van 20 mg atorvastatine of een placebo. Alle patiënten waren voorafgaand aan het onderzoek zelf gestopt met een statine vanwege spierklachten of overwogen dat te doen. De patiënten rapporteerden spierklachten aan de hand van de ‘visual analogue scale’ (VAS) in de laatste week van ieder blok.
Van de 200 patiënten rapporteerden er 151 (75,5%) minstens 1 VAS-score tijdens placebogebruik en 1 VAS-score tijdens statinegebruik. De onderzoekers vonden bij hen geen verschil in gerapporteerde spierklachten tussen de periodes van statine- of placebogebruik (gemiddeld verschil -0,11; 95% BI -0,36 tot 0,14). Ook scoorden patiënten met spierklachten niet anders op andere uitkomsten (algemene activiteit, stemming, loopvermogen, sociale relaties, slaap, levenslust) wanneer ze een statine of placebo gebruikten. Er stopten 32 patiënten (16%) vanwege onhoudbare spierklachten: 18 tijdens statinegebruik en 13 tijdens placebogebruik.
Dit onderzoek laat zien dat het gebruik van 20 mg atorvastatine niet meer spierklachten oplevert dan placebo bij patiënten die overwegen te stoppen met een statine. Desondanks stopten meer patiënten met de statine dan met de placebo wegens onhoudbare spierklachten. Wanneer patiënten in de spreekkamer aangeven dat ze spierklachten hebben, die bijvoorbeeld bewegen en levenslust in de weg staan, is (tijdelijk) stoppen te overwegen. Tegelijkertijd kunnen patiënten die huiverig zijn om te starten met meer zekerheid worden gerustgesteld.
Lees meer over het onderzoek The effect of statins on muscle symptoms in primary care: the StatinWISE series of 200 N-of-1 RCTs van E. Herrett, et al.
Literatuur
- Herrett E, et al. The effect of statins on muscle symptoms in primary care: the StatinWISE series of 200 N-of-1 RCTs. Health Technol Assess 2021;25:1-62.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.