In dit pragmatisch gerandomiseerde, gecontroleerde onderzoek includeerden huisartsen 234 kinderen in de leeftijd van 4 tot 17 jaar met de diagnose functionele obstipatie en rekruteerden kinderartsen 11 nieuw verwezen kinderen met dezelfde diagnose. De follow-up was 8 maanden. De ene groep kreeg de conventionele behandeling (zindelijkheidstraining, voedingsadvies en laxantia), terwijl de andere groep daarnaast ook fysiotherapie kreeg die was gericht op het oplossen van zogenoemde dyssynergische defecatie. Het doel daarvan was de coördinatie te verbeteren tussen de verschillende spiergroepen die zijn betrokken bij de defecatie. De primaire uitkomstmaat was behandelingssucces na acht maanden, gedefinieerd als de afwezigheid van functionele obstipatie volgens de Rome III-criteria. De resultaten van de intention-to-treat longitudinale analyse toonden aan dat het succespercentage van de behandeling niet statistisch verbeterde door fysiotherapie toe te voegen aan de conventionele behandeling (RR 0,80; 95% BI 0,44 tot 1,30).
Het is goed dat dit onderzoek is gedaan om te zien of het advies uit de NHG-Standaard kon worden onderbouwd. Dat is dus niet het geval en op basis van dit onderzoek zou het advies voor fysiotherapie bij functionele obstipatie bij kinderen kunnen vervallen.
Lees meer over het onderzoek Physiotherapy for children with functional constipation: a pragmatic Randomized Controlled Trial in primary care.
Literatuur
- Van Summeren JJGT, et al. Physiotherapy for children with functional constipation: a pragmatic Randomized Controlled Trial in primary care. J Pediatr 2020;216:25-31.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.