De onderzoekers gebruikten 200 feces samples van kinderen (6 tot 18 jaar) met chronische buikpijn en diarree uit Nederlandse en Belgische ziekenhuizen (‘cases’), en 122 samples van een gezonde controlegroep (5 tot 19 jaar). Ze waren primair geïnteresseerd in het verband tussen de aan- of afwezigheid van D. fragilis (gedetecteerd met PCR) en de calprotectineconcentratie in de ontlasting.
De prevalentie van D. fragilis was 45% (95%-BI 38 tot 51) in cases en 71% (95%-BI 63 tot 79) in de controlegroep, dus statistisch significant verschillend. De prevalentie nam af met de leeftijd, van 67% (95%-BI 57 tot 76) onder 5- tot 9-jarigen tot 31% (95%-BI 22 tot 42) onder 15- tot 19-jarigen. De mediane calprotectineconcentratie in D. fragilis-positieve samples was identiek aan die in de D. fragilis-negatieve samples, mediaan < 50 μg/g.
De afwezigheid van een verband tussen D. fragilis en een verhoogde calprotectineconcentratie, evenals de hogere prevalentie van D. fragilis in de gezonde populatie, suggereert dat een pathologisch mechanisme ontbreekt en D. fragilis niet pathogeen is. De NHG-Standaard Acute diarree onderschrijft de dubieuze pathogeniciteit van D. fragilis en raadt routineonderzoek af, maar stelt ook dat de huisarts een proefbehandeling kan overwegen bij het ontbreken van een andere verklaring voor gastro-intestinale klachten. Dit onderzoek trekt de pathogeniciteit van D. fragilis verder in twijfel, evenals de plaats van een proefbehandeling, door het ontbreken van een pathologisch mechanisme.
Lees meer over het onderzoek No association between abdominal pain and Dientamoeba in Dutch and Belgian children (pdf).
Literatuur
- Brands MR, et al. No association between abdominal pain and Dientamoeba in Dutch and Belgian children. Arch Dis Child 2019;0:1-4.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.