Nieuws

Geen verhoogd risico op psychische problemen na COVID-19-infectie

Door
Gepubliceerd
22 september 2023
Een infectie met COVID-19 lijkt toch niet te zijn geassocieerd met psychische problemen. Dat is de conclusie van een groot Deens cohortonderzoek naar de invloed van COVID-19-infecties op het ontstaan van psychische problemen.
0 reacties
Psychische klachten bij COVID-19
COVID-19 verhoogt risico op psychische problemen niet.

Tijdens de pandemie ontstond het vermoeden dat het doormaken van een COVID-19-infectie het risico op psychische problemen vergroot. Deense onderzoekers gingen na of deze aanname klopt. Zij analyseerden daartoe de medische informatie van ruim 4 miljoen Denen ( ≥ 18 jaar, zonder voorgeschiedenis van psychische problemen) uit de jaren 2020-2021.

Vier groepen

In Denemarken hield men op nationaal niveau bij of mensen met een polymerasekettingreactie (PCR) op COVID-19 waren getest. De onderzoekers onderscheidden 4 risicogroepen: Denen die nooit waren getest, Denen die waren getest (positief of negatief) en Denen die tijdens de periode waren opgenomen in het ziekenhuis wegens COVID-19. Zij modelleerden voor deze groepen het risico op psychische problemen of gebruik van psychiatrische medicatie en corrigeerden voor algemene risicofactoren.

Risico’s

Ruim een half miljoen van de 4 miljoen Denen in dit onderzoek (50% man; gemiddelde leeftijd 41,2 jaar) testte gedurende de onderzoeksperiode positief voor COVID-19. Ten opzichte van mensen die niet waren getest, hadden geteste Denen een iets verhoogd risico op het ontwikkelen van nieuwe psychische problemen: de hazard ratio (HR) bij een positieve test was 1,24 (95%-BI 1,17 tot 1,31) en bij een negatieve test 1,42 (95%-BI 1,38 tot 1,46). Het risico op psychische problemen was aanzienlijk verhoogd bij gehospitaliseerde patiënten met COVID-19 in vergelijking met de algemene bevolking (HR 2,54; 95%-BI 2,06 tot 3,14). Het risico was echter niet verhoogd wanneer men deze categorie vergeleek met Denen die voor een ander type luchtweginfectie opgenomen waren geweest (HR 1,03; 95%-BI, 0,82 tot 1,29).

Verrassende conclusie

Het gebruik van zorggegevens voor onderzoek heeft beperkingen. Desondanks wijst dit onderzoek erop dat het doormaken van een COVID-19-infectie geen verhoogd risico geeft op psychische problemen. Ziekenhuisopname was wel gerelateerd aan het ontwikkelen van psychische problemen, maar het maakte niet uit of deze opname voor COVID-19 was of voor een andere luchtweginfectie.

Lees meer over het onderzoek COVID-19 and risk for mental disorders among adults in Denmark van V. Nersesjan, et al.

Literatuur

  • Nersesjan V, et al. COVID-19 and risk for mental disorders among adults in Denmark. JAMA Psychiatry 2023;80:778-86.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen