Nieuws

Hoestende volwassenen: hoe vaak is het kinkhoest?

Gepubliceerd
1 februari 2016
Europees onderzoek onder ruim 3000 volwassen die met acute hoest de huisarts bezochten liet zien dat ongeveer 3% een kinkhoestinfectie had. Hoewel er factoren werden gevonden die samenhingen met de kans op een kinkhoestinfectie en het beloop ervan, zijn deze onvoldoende onderscheidend om hulp te bieden aan de huisarts.
Eerder onderzoek liet zien dat de prevalentiecijfers van kinkhoest bij mensen die de huisarts bezoeken vanwege hoest nogal variëren. Het GRACE-onderzoek, uitgevoerd in 12 Europese landen, schept meer duidelijkheid. Tussen 2007 en 2010 werd volwassen patiënten die met acute hoest (≤ 4 weken) hun huisarts bezochten gevraagd om sputum af te laten nemen, gedurende 28 dagen een dagboekje bij te houden, en aan het eind van de periode bloed af te staan voor onderzoek naar antistoffen voor Bordetella pertussis.
Ruim 3000 patiënten deden mee, per land varieerde het aantal van 30 in Frankrijk tot 612 in Spanje. In 93 gevallen (3%) was er sprake van een kinkhoestinfectie. Bij de Nederlandse groep waren 7 van de 317 deelnemers geïnfecteerd (2,2%).
De factoren die bleken samen te hangen met de kans op een infectie en op het beloop ervan waren onvoldoende onderscheidend om behulpzaam te zijn voor het beleid. Bovendien is de vraag of het met 12 verschillende landen, elk met hun eigen cultuur, en met maar weinig ziektegevallen per land, zinvol is om hier uitspraken over te doen.
Gelukkig zijn de auteurs terughoudend in hun conclusies.
Hans van der Wouden

Literatuur

  • 1.Teepe J, et al. Prevalence, diagnosis and disease course of pertussis in adults with acute cough: a prospective, observational study in primary care. Brit J Gen Pract 2015;65:e662-7.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen