Voor hoogtevrees is exposure therapy veruit de meest toegepaste behandeling, al dan niet in combinatie met cognitieve gedragstherapie. In lijn met de nieuwe stroming van Virtual Reality Exposure Therapy (VRET), ontwikkelde de Universiteit Twente en het VUMC een app die dezelfde begeleiding biedt bij hoogtevrees, maar thuis kan worden gebruikt.
Om de effectiviteit van de app te beoordelen, zetten de ontwikkelaars samen met onderzoekers van het VUMC een enkel geblindeerd onderzoek op. Daarbij werden uiteindelijk 193 patiënten met hoogtevrees gerandomiseerd over twee groepen. De interventiegroep kreeg VRET met de app (n = 96), de controlegroep kreeg geen behandeling (n = 97). Uiteindelijk doorliepen maar 57 personen (59%) het gehele programma van de app, onder andere omdat 22% van de onderzoeksgroep geen geschikte telefoon had. Voor de primaire uitkomstmaat werd de Acrophobia Questionnaire (AQ) gebruikt. Uit de intention-to-treatanalyses bleek in de VRET-groep een flinke verbetering op te treden bij de interventiegroep (-36,7 punten versus -10 punten in de controlegroep; p < 0,001). De Cohens d was 1,14 (95%-BI 0,84 tot 1,44), hetgeen wordt gezien als een groot effect. Daarnaast berekenden de onderzoekers een number needed to treat van 1,7 patiënten.
De beperkingen van het onderzoek waren de grote uitval, de korte follow-up van 3 maanden, de zelfgerapporteerde uitkomstmaat en met name het gegeven dat twee van de onderzoekers ook de ontwikkelaars van de app waren. Desondanks lijkt deze aanpak een mooie variant van zelfzorg, waarmee patiënten thuis aan de slag kunnen gaan. Voor ongeveer 30 euro kun je zowel de app aanschaffen als een kartonnen VR-bril, en een betaalbare eerste stap zetten, mits je telefoon geschikt is!
Literatuur
- Donker T, et al. Effectiveness of self-guided app-based virtual reality cognitive behavior therapy for acrophobia. A randomized clinical trial. JAMA Psychiatry 2019 Jul 1;76:682-90.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.