In een snel veranderende wereld, waarin vanzelfsprekend ook het huisartsenvak verandert, zijn levenslang lerende professionals nodig. Daarnaast ervaren aiossen het formele onderwijs als te veel gestuurd vanuit het instituut en te weinig gericht op hun ervaringen in de praktijk. Daarom is innovatie nodig.
In dit onderwijsinnovatieproject worden aiossen gestimuleerd om op basis van hun eigen leerwensen – binnen de landelijke kaders zoals thema’s en verplicht aantal terugkomdagen – hun terugkomdagonderwijs zelf te organiseren, gebaseerd op de principes van zelfsturend leren. Zij kunnen gebruikmaken van het bestaand terugkomdagonderwijs, maar ook van andere vormen van onderwijs. Er is een tutor die de aiossen en opleiders begeleidt. Opleiders geven eveneens zelf vorm aan hun onderwijs, al dan niet in overleg met de aiossen. Ook kunnen koppels aios-opleider samen onderwijs volgen en het geleerde in de praktijk implementeren.
Ouderenzorg en ggz vinden steeds meer plaats in de eerste lijn en daarom zijn de leermogelijkheden daarvoor in de huisartsenpraktijk volop aanwezig. Actuele thema’s zoals preventie, wijkgericht samenwerken en proactieve populatiegerichte zorg krijgen daarbij veel aandacht. De uitdaging is dat de aiossen samen met hun huisartsopleiders interdisciplinaire leertrajecten vormgeven die passen bij deze thema’s, de kenmerken van de huisartsenpraktijk en de wijk.
Vanaf 2017 zijn in totaal 3 groepen van elk 7 à 8 aiossen gestart en in september 2021 wordt het project afgerond. Onderzoekers volgden de aiossen in het project met halfjaarlijkse semigestructureerde groepsinterviews. Op dit moment analyseren zij de data. De resultaten van het evaluatieonderzoek worden in de loop van 2021-2022 gepubliceerd.
Literatuur
- 1.↲Vis EB, Batenburg R, Van der Velden L. De kwaliteit van de opleiding tot huisarts anno 2018: een onderzoek onder huisartsen in opleiding. Utrecht: Nivel, 2018.
- 2.↲Van Dijk N, Van Es J, Visser M, Bont JJ. De aios in the lead! Huis Wet 2017;60:447-9.
- 3.↲Sagasser MH, Kramer AW, Van der Vleuten CP. How do postgraduate GP trainees regulate their learning and what helps and hinders them? A qualitative study. BMC Med Educ 2012;12:67.
- 4.↲Van Houten-Schat MA, Berkhout JJ, Van Dijk N, Endedijk MD, Jaarsma ADC, Diemers ADJM. Self-regulated learning in the clinical context: a systematic review. Med Educ 2018;52:1008-15.
- 5.↲Allen LN, Barkley S, De Maeseneer J, Van Weel C, Kluge H, De Wit N, et al. Unfulfilled potential of primary care in Europe. BMJ 2018;363:k4469.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.