Design Een screeningsfase gevolgd door een pragmatisch cluster-gerandomiseerd onderzoek in Denemarken, Nederland en het Verenigd Koninkrijk, waaraan in totaal 343 huisartsenpraktijken en 3057 patiënten tussen de 40-69 jaar hebben meegedaan. De gemiddelde follow-upduur bedroeg 5,3 jaar.
Interventie Een intensieve multifactoriële behandeling, waarbij lagere streefwaarden voor HbA1c, bloeddruk en cholesterol werden gehanteerd dan in de NHG-Standaard. De controlegroep kreeg zorg volgens de in elk land geldende richtlijnen.
Uitkomstmaten Het primaire eindpunt was samengesteld uit cardiovasculaire mortaliteit, myocardinfarct, beroerte, revascularisatie en niet-traumatische amputaties.
Analyse Op basis van intention-to-treat.
Resultaten Tijdens de screeningsfase werd bij 3233 patiënten de diagnose DM2 gesteld, waarvan 3057 patiënten wilden deelnemen aan het onderzoek. Intensieve behandeling leidde tot een niet-significante daling van 17% (95%-BI -5-35) van het risico op het samengestelde eindpunt in vergelijking met patiënten die de gebruikelijke zorg kregen. In de interventiegroep waren een aantal risicofactoren (HbA1c, bloeddruk en cholesterol) wat lager dan in de controlegroep, maar was het aantal rokers weer wat hoger aan het eind van het onderzoek.
Beschouwing De belangrijkste bevinding van de auteurs is de kleine niet-significante verlaging van het aantal hart- en vaatziekten en mortaliteit bij patiënten met DM2. In de beschouwing geven de auteurs een aantal mogelijke verklaringen voor het niet behalen van significantie, zoals het lage aantal cardiovasculaire gebeurtenissen in de controlegroep en de verbeterde zorg van patiënten in de controlegroep door de introductie van nieuwe richtlijnen (bijvoorbeeld de NHG-Standaard Diabetes mellitus uit 2006). Daarnaast lijkt de follow-upduur te kort, omdat het aantal cardiovasculaire gebeurtenissen pas na vier jaar uit elkaar schijnt te lopen.