In toenemende mate worden point-of-care-testen toegepast. Bij patiënten met keelpijn, veroorzaakt door groep-A-streptokokken (GAS) is penicilline een mogelijke indicatie. Met behulp van keelkweken gingen Spaanse onderzoekers na of een verhoogde CRP bij acute keelpijn ook inhoudt dat antibiotica nodig is. Hun conclusie is dat een snelle CRP-test geen toegevoegde waarde heeft bij acute keelpijn.
In dit onderzoek werden 149 patiënten ingesloten. Zij voldeden allen aan de censorcriteria (koorts, exsudaat of hypertrofie van de tonsillen, pijnlijke halslymfeklieren en afwezigheid van hoesten). Bij deze patiënten werd een keeluitstrijk gemaakt en een snelle CRP-test bepaald. Uit de uitstrijkjes kwamen bij 56% groep-A-streptokokken uit de kweek naar voren, bij 24% andere streptokokken en de rest leverde geen bacterie op. De CRP was bij GAS-kweken gemiddeld 34,4 mg/l. In de overige gevallen was deze gemiddeld 29,9 mg/l. Patiënten met groep-C-streptokokken lieten zelfs een CRP van 56,3 mg/l zien. De spreiding van de CRP-waarden was in alle gevallen bijzonder groot.
De auteurs geven aan dat hun onderzoek duidelijke beperkingen vertoont, in het bijzonder door de voorwaarde dat alle patiënten aan de censorcriteria moesten voldoen en er dus sprake was van een relatief zieke patiëntengroep. Voor deze groep concluderen zij dat de CRP-test geen verschil maakt voor het al dan niet aanwezig zijn van groep-A-streptokokken.
Calviño O, et al. Association between C-reactive protein rapid test and group A streptococcus infection in acute pharyngitis. J Am Board Fam Med 2014;27(3):424-6.
Foto: Suzanne Tucker/Shutterstock
Reacties
Er zijn nog geen reacties.