Nieuws

Maagbescherming nodig bij lage dosering acetylsalicylzuur?

Gepubliceerd
1 september 2015
We schrijven als secundaire preventie bij CVRM vaak lage doses acetylsalicylzuur voor. De NHG-Standaard Maagklachten geeft aan dat het risico op maag-darmcomplicaties bij gebruik van acetylsalicylzuurderivaten is verhoogd, ook bij lage doseringen. Een meta-analyse concludeert nu dat het bewijs om protonpompremmers voor te schrijven bij lage doseringen acetylsalicylzuur nogal zwak is.
Risicofactoren voor maagcomplicaties zijn een hogere leeftijd (vooral > 80 jaar), mannelijk geslacht, maagklachten of complicaties in de voorgeschiedenis en NSAID-gebruik. Ook internationale richtlijnen volgen dit voorbeeld.
Deze meta-analyse beschrijft de effecten van protonpompremmers op het risico van ernstige maag-darmproblemen bij patiënten die langdurig lage doses acetylsalicylzuur gebruiken. Het gebruik van protonpompremmers was geassocieerd met een risicoreductie van 73% (RR 0,27; 95%-BI 0,17 tot 0,42) voor het optreden van een maagulcus en van 50% (RR 0,50; 95%-BI 0,32 tot 0,80) voor maag-darmbloedingen. Er werd bewijs gevonden van publicatiebias bij de onderzoeken naar maagdarmcomplicaties. In tegenstelling tot onze standaard Maagklachten concluderen de onderzoekers dat het bewijs voor het voorschrijven van protonpompremmers bij patiënten die lage doseringen acetylsalicylzuur gebruiken nogal zwak is.
Wim Verstappen

Literatuur

  • 1.Tran-Duy A, et al. Should patients prescribed long-term-low-dose aspirin receive proton pump inhibitors? A systematic review and meta-analysis. Int J Clin Pract 2015 April 6. doi: 10.1111/ijcp.12634 [Epub ahead of print].

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen