Duursporters hebben op oudere leeftijd een verhoogd risico op boezemfibrilleren, omdat het cardiale bloedvolume is verhoogd tijdens het vele trainen. Boezemfibrilleren is geassocieerd met een hoger risico op een beroerte. Aan de andere kant beschermt beweging juist tegen het krijgen van hart- en vaatziekten. Dat roept de vraag op: wat is eigenlijk het risico van duursport op het krijgen van een beroerte?
Onderzoek
In het Tromsø-onderzoek bekeek men dit risico. De onderzoekers vergeleken 505 mannelijke duursporters met 867 mannen uit de controlegroep. Het onderzoek betrof oudere duursporters (gemiddelde leeftijd 68 jaar), die regelmatig deelnamen aan langlaufwedstrijden op de lange afstand. De controlegroep was representatief voor een algemene, stadse, witte, Noord-Europese populatie (gemiddelde leeftijd 70 jaar).
Resultaten
Bij aanvang van het onderzoek hadden de duursporters minder risicofactoren op hart- en vaatziekten dan de mannen uit de controlegroep. Desondanks hadden zij tijdens de onderzoeksperiode van 10 jaar een hogere kans op boezemfibrilleren dan de mannen uit de controlegroep (prevalentie 28,5% versus 17,8%; RR 1,89; 95%-BI 1,49 tot 2,37). Duursporters kregen echter minder vaak een beroerte dan de mannen uit controlegroep (5,4% versus 9,7%; RR 0,60; 95%-BI 0,37 tot 0,95).
Binnen deze onderzoekspopulatie hadden duursporters zonder boezemfibrilleren het laagste risico op een beroerte. Vergeleken met hen hadden mannen uit de controlegroep met boezemfibrilleren de hoogste kans op een beroerte (RR 3,87; 95%-BI 1,98 tot 7,57), gevolgd door duursporters met boezemfibrilleren (RR 2,38; 95%-BI 1,08 tot 5,24).
Tot slot
Waarschijnlijk zijn de resultaten van dit onderzoek generaliseerbaar naar Nederlandse mannen op oudere leeftijd die een groot deel van hun leven regelmatig aan duursport (zoals hardlopen of wielrennen) hebben gedaan. Huisartsen en POH’s kunnen deze duursporters uitleggen dat hun kans op boezemfibrilleren is verhoogd, zonder dat zij meer kans op een beroerte hebben.
Lees meer over het onderzoek Risk of atrial fibrillation and stroke among older men exposed to prolonged endurance sport practice: a 10-year follow-up van K.R. Johansen, et al.
Literatuur
- Johansen KR, et al. Risk of atrial fibrillation and stroke among older men exposed to prolonged endurance sport practice: a 10-year follow-up. The Birkebeiner Ageing Study and the Tromsø Study. Open Heart 2022;9:e002154.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.