Deze bevindingen komen uit de Secondary Prevention of Cardiovascular Disease in the Elderly (SECURE)-trial. Daarin werden patiënten geïncludeerd die ouder waren dan 75 jaar met een recent myocardinfarct of patiënten van 65-75 jaar met ten minste 1 risicoverhogende aandoening zoals diabetes mellitus, milde of matige nierfunctiestoornis, eerder myocardinfarct, coronaire revascularisatie of CVA.
Samenstelling
De polypil bestond uit acetosal (100 mg), ramipril (2,5 of 5 of 10 mg) en atorvastatine (20 of 40 mg). In totaal werden 2499 personen gerandomiseerd voor de polypil of de gebruikelijke zorg.
Uitkomsten
Na een mediane follow-upduur van 36 maanden was het percentage CVE’s 9,5% in de polypilgroep en 12,7% in de controlegroep (HR 0,76; 95%-BI 0,60 tot 0,96). De cardiovasculaire sterfte was respectievelijk 3,9% en 5,8% (HR 0,67; 95%-BI 0,47 tot 0,97). De totale sterfte was in beide groepen even groot, waarschijnlijk door concurrerende doodsoorzaken zoals maligniteit. De gemeten compliance en patiënttevredenheid waren beter in de polypilgroep, terwijl er geen verschil werd gevonden in het aantal gemelde bijwerkingen. Uitgangswaarden van bloeddruk en LDL waren en bleven laag in beide groepen. De deelnemers in de polypilgroep kregen vaker 40 mg atorvastine (91% versus 40%). Dit middel heeft ook een lipideonafhankelijk neveneffect op de vaatwand door antioxydatie en remming van ontstekingsmechanismen, hetgeen een mogelijke verklaring is voor het verschil in effectiviteit.
Perspectief
Dit onderzoek toont aan dat de polypil als secundaire preventie na een acuut myocardinfarct veilig en effectief kan zijn. Door verschillende doseringsvarianten samen te stellen, is het mogelijk de polypil te individualiseren. Zo kan de compliance worden verbeterd en kunnen ook kosten worden bespaard. De vraag is alleen of de productie interessant genoeg is, omdat de winstmarges laag zijn. Misschien een uitdaging voor samenwerkende apothekersorganisaties?
Lees meer over het onderzoek Polypill strategy in secondary cardiovascular prevention van J.M. Castellano, et al.
Literatuur
- Castellano JM, et al. Polypill strategy in secondary cardiovascular prevention. N Eng J Med 2022;387:967-77.
Reacties (2)
In totaal 113 centra uit verschillende landen (Spanje, Italië, Frankrijk, Polen, Duitsland, Tsjechische Republiek en Hongarije) deden mee aan het onderzoek. De resultaten waren consistent ongeacht o.a. nationaliteit. Nederland deed niet mee. Het kan natuurlijk zijn dat wij het op dit gebied veel beter doen, waardoor het het verschil in effect tussen polypil en reguliere aanpak, wegvalt. Dan blijft alleen het financiële voordeel over. Toch geloof ik dat er ook in ons land veel groepen zijn waarin de therapietrouw nog verbeterd kan worden. Bijvoorbeeld in achterstandswijken bij mensen met een zeer hoog cardiovasculair risico. De polypil kan hierbij behulpzaam zijn.
- Login om te reageren
Natuurlijk ben ik erg geïnteresseerd is de gestudeerde populatie.
Wat zijn de centra? Er is nogal een verschil in regio's. Mensen die het maar zelf moeten uitzoeken ( in veel landen) hebben logischerwijs wellicht voordeel van een polypil. De vraag is of dat voor de situatie in ons land ook geldt, aangezien we (hopelijk) een degelijk(er) systeem hebben qua CVR-management, zeker daar waar dit door huisartsenpraktijken/praktijkondersteuners gebeurt. Interessant onderwerp evenwel.
- Login om te reageren