De meeste Nederlandse huisartsen zijn overdag bereikbaar tot 17:00 uur, waarna de huisartsenpost de zorg overneemt. Zou het aantal bezoeken aan de spoedeisende hulp voor kleine medische problemen afnemen als huisartsen een avond- en weekendspreekuur zouden houden? Engels onderzoek laat zien dat het aantal bezoeken dan inderdaad met 26% afneemt.
Engelse onderzoekers maakten gebruik van een overheidsinvestering in 2014. Deze maakte het voor huisartspraktijken in Manchester mogelijk om ’s avonds (18:00-20:00 uur) en in het weekend (09:00-11:00 uur) open te zijn. In totaal hadden 364.000 patiënten in 56 praktijken, naast de huisartsenpost, toegang tot deze avond- en weekendzorg van hun eigen huisartsenpraktijk. Als controlegroep werden patiënten (n = 2,5 miljoen) van praktijken gekozen die deze service niet aanboden tijdens de studieperiode (2011-2014), maar wel toegang hadden tot de huisartsenpost. Verschillen in bezoeken aan de spoedeisende hulp voor laag risico, niet-spoedeisende zorg, werden vergeleken. Hierbij werd rekening gehouden met verschillen in praktijksamenstelling. Na invoering nam het aantal verwijzingen vanuit praktijken met avond- en weekendspreekuur in relatieve zin af met 26% ten opzichte van praktijken die alleen overdag open waren. Het absolute verschil was 5%. Hiermee werd zo’n 900.000 euro aan spoedeisendehulpkosten bespaard.
Dit onderzoek laat zien dat het aantal verwijzingen voor niet-spoedeisende problemen naar de spoedeisende hulp afneemt na het verruimen van openingstijden van huisartsenpraktijken. Op basis van dit onderzoek heeft de Engelse overheid besloten om de verruimde openingstijden in Manchester ook in 2016 financieel te ondersteunen. Praktijken verschilden wel in de manier waarop ze de ruime openingstijden bemanden, en de kosten hiervan werden niet verdisconteerd. Wellicht kan dit onderzoek bijdragen aan de Nederlandse discussie over verruiming van openingstijden van huisartspraktijken.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.