De onderzoekers haalden verwijzingen naar een internist in de tweede lijn uit het HIS van twee huisartsenpraktijken. Ze keken naar het aantal verwijzingen in de periode vóór (2012-2013) en tijdens de aanwezigheid van de internist in de huisartsenpraktijk (2014-2015). De internist deed (twee)wekelijks spreekuur en ontving door de huisarts verwezen, niet-acute, laagcomplexe patiënten, waarna de huisarts advies kreeg over de diagnose en het beleid. De huisartsen en internist gaven vervolgens hun mening over de samenwerking en de resultaten.
Het aantal verwijzingen naar de internist in het ziekenhuis vóór (18,3 per kwartaal) en tijdens de aanwezigheid van de internist in de huisartsenpraktijk (14,4 per kwartaal) was in de ene praktijk niet significant verschillend (p = 0,13). In de andere praktijk was dat wel het geval: vóór (26,6 per kwartaal) en tijdens (34,6 per kwartaal; p < 0,05). Het totaal aantal verwijzingen naar de tweede lijn van de twee huisartsenpraktijken samen verschilt echter niet significant vóór (44,9 per kwartaal) en tijdens (49 per kwartaal; p = 0,155).
Volgens de deelnemende huisartsen verwijzen ze mogelijk meer doordat ze specifieke symptomen sneller herkennen dankzij een toegenomen kennis van internistische aandoeningen. De huisartsen verwachten dat het aantal verwijzingen op de korte termijn zal toenemen, maar op de lange termijn zal dalen. Anderhalvelijnszorg is in opkomst, maar meer onderzoek is nodig om te beoordelen wat het betekent voor de kwaliteit van de zorg en het aantal verwijzingen.
Lees meer over het onderzoek: Does an in-house internist at a GP practice result in reduced referrals to hospital-based specialistcare?
Literatuur
- Quanjel TCC, Winkens A, Spreeuwenberg MD, Struijs JN, Winkens RAG, Baan CA, et al. Does an in-house internist at a GP practice result in reduced referrals to hospital-based specialistcare? Scand J Prim Health Care 2018 Mar;36:99-106.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.