Een-op-een teleconsultaties zijn bijna niet weg te denken uit de dagelijkse huisartsenpraktijk. Ze kunnen bijdragen aan toegankelijkheid van zorg en sommige onnodige ziekenhuisbezoeken voor patiënten voorkomen. 1 – 5 Het digitaal overlegplatform Prisma verschilt op een aantal punten van de ‘standaard’ teleconsultaties. Dit platform biedt ruimte voor casuïstiekbespreking in interdisciplinaire teams en bewaart deze adviezen in een doorzoekbare kennisbank voor vervolgvragen van vergelijkbare casus. 6 , 7 Ons onderzoek meet het effect van Prisma op de verwijzingen van huisartsen naar de tweede lijn voor orthopedische klachten (knie-, heup- en schouderklachten). Dit is niet eerder systematisch onderzocht. 8
Wij voeren een clustergerandomiseerd onderzoek uit in samenwerking met de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde en Langdurige Zorg van het UMCG en het Isala Beweegcentrum. 9 Huisartsen in de regio Zwolle zijn gerandomiseerd in 4 groepen. Gedurende een jaar krijgen alle groepen stapsgewijs toegang tot Prisma. Middels ziekenhuisregistratiedata van Isala berekenen wij het verschil tussen de verwijzingen van huisartsen met en zonder Prisma tijdens de onderzoeksperiode (primaire uitkomstmaat). Isala is het enige ziekenhuis in de regio waarnaar wordt doorverwezen.
Orthopedische klachten
Vanwege praktische uitvoerbaarheid van dataverzameling en looptijd kiezen wij voor analyse van orthopedische klachten. Daarnaast meten we het verschil in zorgkosten binnen de eerste en tweede lijn voor de interventiegroep en de controlegroep. Wij verwachten de eerste resultaten eind 2023. Mogelijk kan deze vorm van netwerkgeneeskunde in de toekomst bijdragen aan het toegankelijk houden van de zorg en de huisarts voldoende ondersteuning en interdisciplinair overleg bieden in de dagelijkse praktijk.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.