Nieuws

Nieuw onderzoek naar lokale behandeling van schimmelnagels

Gepubliceerd
15 januari 2020
Regelmatig worden huisartsen geconsulteerd met de vraag naar een effectieve behandeling van schimmelnagels. De NHG-Standaard adviseert oraal terbinafine, dat potentieel ernstige bijwerkingen heeft. Een lokaal middel is het alternatief. In een nieuw onderzoek wordt de effectiviteit van met nagellak aangebrachte miconazol en amorofline onderzocht ten opzichte van placebo voor beperkte onychomycose.
0 reacties
Schimmelnagel
Is een lokale behandeling van schimmelnagels effectiever dan een orale?
© Shutterstock

In lijn met een cochranereview adviseert de NHG-Standaard Dermatomycosen oraal terbinafine als effectiefste behandeling voor mycose van de teennagels. 1 , 2 Gezien de potentiële bijwerkingen en interacties zijn veel huisartsen terughoudend met het voorschrijven hiervan. Als alternatief zijn verschillende lokale middelen beschikbaar. Buitenlands onderzoek suggereert dat behandeling met lokale middelen effectief is bij patiënten met een beperkte vorm van onychomycose, geduid als minder dan driekwart van de nagel. 3 Deze onderzoeken zijn echter van matige kwaliteit en zijn verricht in de tweede lijn.

De vraag in hoeverre een lokale behandeling effectief is in de Nederlandse eerste lijn en bij welke patiënten, is relevant vanuit het oogpunt van veiligheid voor de patiënt en staat tevens op de Nationale Onderzoeksagenda Huisartsgeneeskunde. Antwoord op deze vraag kan een belangrijke bijdrage leveren aan het advies van de huisarts in de spreekkamer.

In een dubbelblind gerandomiseerde trial worden miconazol en amorolfine vergeleken met placebo. Het onderzoek wordt uitgevoerd in de regio Leiden bij volwassenen van 18 tot 70 jaar met een beperkte vorm van onychomycose (25 tot 75% van de nagel aangedaan), waarbij minimaal één teennagel aangedaan moet zijn en hooguit drie teennagels per voet. Miconazol en amorolfine worden in lijn met de standaarddosering respectievelijk eenmaal daags en eenmaal per week aangebracht in de vorm van nagellak. Het onderzoek startte in het najaar van 2019 en de eerste resultaten worden naar verwachting eind 2020 bekend.

Literatuur

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen