De richtlijnen zijn gebaseerd op nieuwe wetenschappelijke inzichten en praktijkexpertise. Belangrijke wijzigingen zijn een aangepaste reanimatietechniek voor baby’s, de toevoeging van mentale eerste hulp en aangescherpte aanwijzingen voor alarmering van medische hulp.
Binnen de eerstehulpverlening is het belangrijk dat iedereen in Nederland hetzelfde handelt. Niet alleen omdat slachtoffers na een ongeluk dan de beste zorg krijgen, maar ook omdat de eerste hulp hiermee goed aansluit op professionele zorgverlening.
Wetenschappelijke basis
Doordat de NREH zowel zijn gebaseerd op (internationaal) wetenschappelijk onderzoek als op de meningen van zorgprofessionals, zijn het wetenschappelijke richtlijnen die aansluiten bij de praktijk. Zo hebben ambulance- en huisartsenzorg vastgesteld bij welke letsels en ziekten de huisarts of 112 moet worden gebeld. Bovendien zijn de richtlijnen aangepast aan de Nederlandse gezondheidszorg, zodat ze aansluiten op de behandelingen van de nationale zorgprofessionals.
Breed draagvlak
Het opstellen van de nieuwe richtlijnen is een initiatief van Het Nederlandse Rode Kruis, Het Oranje Kruis, het Nederlands Instituut Bedrijfshulpverlening en de Nederlandse Reanimatie Raad. De NREH kwam tot stand dankzij een werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van beroepsgroepen en organisaties die relevant zijn voor de eerste hulp, waaronder het NHG, de Nederlandse Vereniging van Medisch Managers Ambulancezorg, de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen en de Stichting Spoedeisende Hulp bij Kinderen. Alle belanghebbende organisaties konden input leveren tijdens de ontwikkeling van deze richtlijnen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.