Zo verandert het klimaat de zorg. Maar de zorg verandert ook het klimaat: we laten een forse ‘voetafdruk’ achter als het gaat over energiegebruik en CO2-uitstoot.
Voor u ligt het themanummer ‘Huisje, boompje, beestje’. Ogenschijnlijk een luchtig, wellicht zelfs ‘gezapig’ thema, maar niets is minder waar. We bespreken veelbewogen thema’s, zoals zoönosen met een mogelijk fatale afloop, huiselijk geweld en het belang van een (goed) dak boven je hoofd. Maar ook de positieve invloed van contact met dieren op onze gezondheid, zoals het hebben van een huisdier en dierondersteunde therapie.
En de ecologische crisis als groter thema. Wilt u daar iets tegen doen? In de beschouwing over circulair werken vindt u tips over hoe u dit aan kunt pakken in de huisartsenpraktijk. Met de COVID-19-pandemie nog vers in ons geheugen is dit wel even omschakelen, nu we juist gewend zijn geraakt aan extra wegwerpbeschermingsmiddelen. In het kader van duurzaamheid is het juist less is more: beperk het gebruik van materialen, schrijf minder medicatie voor, beperk aanvullend onderzoek en visitekilometers met de auto. Maar ook buiten de spreekkamer hebben we een voorbeeldfunctie te vervullen. De vernieuwde KNMG-gedragscode stelt dat je je als arts bewust bent van de relatie tussen gezondheid, klimaat en milieu en inzet voor een duurzame zorgsector en gezonde leefwereld. Lees of luister vooral het interview met hoogleraar Lidwien Smit, waarin zij de ‘One health’-benadering toelicht.
Klimaatverandering is door de WHO uitgeroepen tot de grootste bedreiging voor de gezondheid. Het is dus niet meer dan logisch dat we ons actief inzetten voor een gezonde planeet. Want zoals uit dit themanummer blijkt zijn de gezondheid van mens, dier en milieu verweven en dat gaat ook de huisarts aan. We hopen dat u kennis en inspiratie haalt uit de verschillende bijdragen en hiermee aan de slag gaat in de huisartsenpraktijk, maar ook daarbuiten!
Onze voornemens voor morgen: ik pak de fiets, zowel voor die huisvisite alsook voor een boodschap om de hoek. Het schone papier van de onderzoeksbank gaat in de oudpapiermand en de luchtwegverwijder die ik voorschrijf is zo veel mogelijk een poederinhalator. Welke stappen voor een gezonde planeet zet u in de praktijk?
Gastredactie Huisje, boompje, beestje
Reacties
Er zijn nog geen reacties.