Nieuws

Opleving e-health in de eerste lockdown

Gepubliceerd
11 maart 2022
Dossier
De eerste lockdown door de COVID-19-pandemie zorgde voor een plotselinge opleving van zorgverlening op afstand met diverse vormen van e-health. Hoe gaf de huisarts in Nederland vorm aan deze zorg en smaakte dit naar meer? Een vragenlijstonderzoek tijdens de eerste COVID-19-golf wijst op het uitproberen van videoconsulten en een toename van e-consulten en online herhaalrecepten. Uit dat onderzoek blijkt echter ook dat slechts 1 op de 3 praktijken hun e-health-voorzieningen na de pandemie wilde doorzetten.
0 reacties

De onderzoekers zetten 2 vragenlijsten uit onder ruim 4000 huisartsen (van de in totaal bijna 5000 praktijken in het land) via de Nivel-database naar het gebruik van e-health tijdens de COVID-19-epidemie. De eerste vragenlijst (respons van 34%; n = 1433) viel in de ‘intelligente’ lockdown in april 2020 tijdens een piek van de COVID-19-besmettingen, de tweede in juli 2020 (respons van 17%; n = 719), met minder besmettingen en een opgeheven lockdown. De achtergrondgegevens van de door de praktijken bediende patiëntenpopulaties, zoals opleidingsniveau of leeftijd, waren onbekend.  

Tijdens de lockdown in april probeerde maar liefst 64% van de responderende huisartsen voor het eerst videoconsulten uit, met name de groepspraktijken. E-consulten, online herhaalrecepten en teleconsultaties werden intensiever ingezet in respectievelijk 52%, 68% en 73% van de praktijken ten opzichte van de periode vóór de lockdown. In juli steeg het toegenomen gebruik van e-consulten, teleconsulten en online herhaalrecepten licht, maar daalde het gebruik van videoconsulten en telemonitoring. Opvallend was dat maar 5 tot 32% van de praktijken aangaf het toegenomen gebruik van e-health ook na de pandemie te willen voortzetten. Twee procent gaf in juli al aan geen e-health meer toe te passen, met als argumenten weinig meerwaarde en een oudere patiëntenpopulatie.  

Nu, 2 jaar later, is het perspectief op een vlugge afronding van COVID-19 vervlogen en de online inzage in het medisch dossier inmiddels ingevoerd. Het zou interessant zijn om te zien hoe huisartsen nu tegen deze vormen van e-health aankijken. En wat willen de patiënten?  

Lees meer over het onderzoek Use of e-health in Dutch general practice during the COVID-19 pandemic van J. Keuper, et al.

Literatuur

  • Keuper J, et al. Use of e-health in Dutch general practice during the COVID-19 pandemic. International Journal of Environmental Research and Public Health, 2021;18:12479.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen