‘Dokter, kunt u niet wat doen aan mijn urineverlies? Ik heb daar last van. Het ruikt en dan schaam ik me. Mijn dochter zegt dat er een plaspoli in het ziekenhuis is. Daar zou ik graag naartoe willen’, vertelt mevrouw Bloemen op mijn spreekuur. Een alledaags probleem, met de oplossing aangereikt door de patiënt. Wat te doen? Verwijzen naar de plaspoli waar het ziekenhuis mee adverteert of zelf aan de slag? Die keuze raakt de kern van ons vak: wat willen we als huisarts doen en hoe zal dat er in de toekomst uitzien?
‘Welke H&W-artikelen van de afgelopen 5 jaar sprongen eruit en wat hebben we daar vandaag aan?’, was de vraag aan mij als oud-hoofdredacteur. Vanuit het hierboven geschetste perspectief koos ik er 3 uit. Artikelen die volgens de luistercijfers van de H&W-podcast ook zeer goed in de smaak vielen bij de jonge en startende huisartsen. En die gaan over implementatie: hoe doe je het in de praktijk? Wat kun je van elkaar leren?
‘App voor zelfmanagement van urine-incontinentie bij vrouwen’ van Anne Loohuis et al. uit 2021 brengt de boodschap dat e-health (de URinControl app) even goed is als huisartsenzorg. Ook kan e-health bijdragen aan verschuiving van zorg van de eerste naar de nulde lijn. Eindelijk een goed en onafhankelijk onderzochte app die doet wat die belooft. Aan alleen maar reclame- of visionaire praatjes over apps en e-health hebben we niks. Implementeren dus deze app, die via Thuisarts.nl gemakkelijk te vinden is. Zo moet het werken!
‘Meer tijd voor patiënten, minder verwijzingen’ van Hans Peter Jung et al. uit 2018 laat zien dat je ook relevante, inhoudelijke en praktijkorganisatorische veranderingen kunt invoeren die goed zijn voor de huisartsgeneeskunde (meer tijd), de patiënt (positieve gezondheid) en de samenleving (minder kosten), mits aan de randvoorwaarden (in dit geval financiering) is voldaan. Een helder doel voor onze beroepsgroep voor de toekomst.
‘Wie is daar? Over professionele identiteitsvorming van de aios’ van Pieter Barnhoorn et al. uit 2021 gaat over huisarts worden en huisarts blijven. Hoe leer je denken, doen en voelen als een ‘echte’ huisarts. Essentieel voor goede, duurzame huisartsenzorg, maar ook voor de eigen (blijvende) satisfactie met het vak. Want daar tobben we soms een beetje mee.
Mijn keuze behelst dus: meer tijd voor de patiënt, inzetten van bewezen effectieve e-health voor verschuiving naar de nulde lijn en de huisartsgeneeskunde als vak omarmen, je ermee verbinden. Als we daarvoor gaan en H&W erover blijft schrijven, kunnen we nog een lange tijd mee als huisartsgeneeskunde!
En mevrouw Bloemen? Ik ging met haar klacht aan de slag en adviseerde haar om met haar dochter de UrinControl App te bekijken via Thuisarts.nl. De plaspoli houden we voorlopig achter de hand. Met een glimlach verliet ze de spreekkamer.
Ivo Smeele was hoofdredacteur van H&W van 2016 tot en met 2021.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.