De nieuwe NHG-Standaard Langdurige klachten na COVID-19 beschrijft de diagnostiek en het beleid voor volwassen patiënten die langer dan 4 weken klachten houden na infectie met SARS-CoV-2. Deze standaard is onderdeel van een multidisciplinaire richtlijn die is ontwikkeld op initiatief van het Nederlands Huisartsen Genootschap, de Federatie Medisch Specialisten en de Long Alliantie Nederland. De standaard werd eind vorige maand aangeboden aan minister Kuipers. De adviezen uit de standaard staan ook op Thuisarts.nl. Beluister nu de toelichting op deze NHG-Standaard.
Vooruitlopend op het NHG-Congres ‘Poten in de klei, kop in de cloud’ sprak Tessa Dijksman 2 huisartsen over hun ervaringen, ideeën en zorgen rond e-health in de huisartsenzorg. Het interview bestrijkt een breed terrein. Bijna huisarts Anne Loohuis ontwikkelde en onderzocht een app voor vrouwen met ongewenst urineverlies: URinControl. Net gepensioneerd huisarts Joost Zaat begon zijn carrière met de bekende groene kaart, maar was ook een van de eerste huisartsen met een website. Samen buigen ze zich over de voor- en nadelen van e-health.
Femke Veldman sprak met verslavingsarts en docent Thomas Knuijver over oxycodon. Het gebruik van dit middel heeft een hoge vlucht genomen en dat is zorgelijk. Opioïden zijn verslavend en brengen het risico op overdosering met zich mee. In de regio Arnhem/Nijmegen hebben ze hier iets op gevonden. Dankzij een interventie van een transmuraal team werd het gebruik van kortwerkend oxycodon in 3 jaar tijd sterk teruggedrongen. De werkwijze? Protocollen stroomlijnen en nascholingen geven.
Verder ging Marco Krukerink in gesprek met Iris Wichers, huisarts en wetenschappelijk medewerker bij het NHG, over de herziene NHG-Standaard Acuut coronair syndroom. De aanleiding voor deze herziening was vooral praktisch: de vorige standaard was gedateerd en er was behoefte aan een efficiëntere opbouw. De herziening bevat kleine wijzigingen.
Tot slot bespreken Linn Dobrowolski en Femke Veldman de nieuwsberichten van het aprilnummer. Daarin voert e-health de boventoon. Het nieuws sluit daarmee aan op het NHG-Congres ‘Poten in de klei, kop in de cloud’, waarbij ook de podcastmakers aanwezig zullen zijn.
Reageren op onze podcast?
Mail naar redactie@nhg.org.
Meer podcasts van H&W beluisteren?
-
ACP - Praten over toekomstige zorg, hoe doe je dat? (mrt. 2022)
-
Regioverschillen bij euthanasie (mrt. 2022)
-
Herziene NHG-Standaard Dermatomycose (mrt. 2022)
-
Centrum Seksueel Geweld – Deel 1 – Wat moet je als huisarts weten en doen? (feb. 2022)
-
Centrum Seksueel Geweld – Deel 2 – (Onbewust) Victim blaming (feb. 2022)
-
Syndroom van Cushing (feb. 2022)
- En meer...
Alle H&W Podcasts zijn te beluisteren via uw favoriete podcast-app en huisartspodcast.nl.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.