Nieuws

Podcast: juli 2021

Gepubliceerd
7 juli 2021
De huisartsopleiding moet basisartsen leren denken, doen en voelen als ‘echte’ huisartsen. Dat heet professionele identiteitsvorming. Maar wat is dat precies?
0 reacties

Beluister nu de podcast van juli.

Wat is professionele identiteitsvorming precies en hoe wordt die gevormd? Welke rol spelen opleiders daarin? En hoe kun je als huisarts – tot aan je pensioen – aandacht blijven besteden aan je professionele identiteitsvorming? Femke Veldman gaat in gesprek met Pieter Barnhoorn over de verschillende aspecten van professionele identiteitsvorming gedurende je hele werkende leven, van aios tot aan je pensioen.

In de H&W-podcast van juli komen ook andere artikelen uit het themanummer ’50 jaar Huisartsopleiding in Nederland’ aan bod. Zo bespreekt Tessa Dijksman met Chris Rietmeijer hoe je vorm kunt geven aan het observeren van technische vaardigheden. Aiossen en opleiders vinden dit vaak lastig. Aiossen kunnen bang zijn om door de mand te vallen. Opleiders laten het initiatief graag aan de aios over, omdat zij niet graag de rol van controleur innemen. Opleiders en aiossen moeten worden gestimuleerd om het gesprek aan te gaan over hun eigen en elkaars vaardigheden, en over de wijze waarop ze met observaties willen omgaan.

Marco Krukerink en Claire Loots hebben het over medisch leiderschap. Besteden huisartsopleidingen hier al voldoende aandacht aan? Een pleidooi om medisch leiderschap en de bijbehorende competenties een plek te geven in het Landelijk Opleidingsplan Huisartsgeneeskunde.

En ook: Marco Krukerink en Linn Dobrowolski bespreken een selectie van de nieuwsberichten uit H&W 7 en 2 opleiders spreken een column in over de ontwrichting in dit 50e jaar van de huisartsopleiding. Een opleidingsjaar dat getekend werd door corona.
 

Reageren op onze pilot?

Mail naar redactie@nhg.org.

Meer podcasts van H&W beluisteren?

Alle H&W Podcasts zijn te beluisteren via uw favoriete podcast-app en huisartspodcast.nl.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen