Nieuws

Podcast: Over grenzen naar frisse berglucht, psychische klachten bij vluchtelingen en de benadering van verstandelijk beperkten – juli 2020

Gepubliceerd
8 juli 2020
De communicatie met patiënten met een verstandelijke beperking moet worden aangepast aan het ontwikkelingsniveau, dat per patiënt kan verschillen. Ook kennis van het zorgnetwerk rondom de patiënt is van belang, zodat dit kan worden ingezet bij heteroanamnese en begeleiding. Bij de diagnostiek en behandeling helpt het op de hoogte te zijn van veelvoorkomende medische problematiek bij deze groep. Voor de bijkomende medische, psychische en sociale problemen die patiënten met een verstandelijke beperking vaak hebben, kan worden verwezen naar een arts voor verstandelijk gehandicapten (AVG).
0 reacties

Chantal Snijders bespreekt met Evelyn Brakema de invloed van fijnstof en hoogte op het ontwikkelen van COPD. Maar ook in onze lage landen kunnen de fijnstofconcentraties binnenshuis oplopen tot ver boven de aanbevolen waarden, bijvoorbeeld tijdens het koken en openhaardgebruik.

Psychiater Pim Scholte en Linn Dobrowolski gaan daarna in gesprek over psychische klachten bij vluchtelingen. Pim Scholte is psychiater en expert op het gebied van psychosociale klachten bij migranten, vluchtelingen en slachtoffers van mensenhandel. Hij legt hij uit welke existentiële vragen er meespelen bij het ontstaan en onderhouden van de psychische klachten en vertelt wat er moeilijk is in de diagnostiek bij deze patiëntengroep. Ook geeft hij tips over het gebruiken van een tolk tijdens het consult en waarom benzodiazepinen geen voorkeur hebben bij slaapproblemen.

Daarna worden we in een uur tijd bijgeschoold door AVG Sandra Goren en huisarts Jan-Willem van der Linden over somatische en communicatieve uitdagingen bij verstandelijk beperkten.

Reageren op onze pilot? Mail naar redactie@nhg.org

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen