Zo'n dertig tot veertig vrouwen verzamelen zich in de zaal voor deze preconference, waarvan het doel onder meer is het oprichten van een netwerk voor Europese vrouwelijke huisartsen. Uitgebreid wordt gesproken over belemmerende en stimulerende factoren bij het kiezen voor een carriëre door vrouwen.
Barsten in het glazen plafond
Professor Toine Lagro-Janssen, een van de initiatiefneemsters, heet de aanwezigen welkom en geeft een korte toelichting op het programma en doel van deze bijeenkomst. Zij geeft het woord aan Gabie de Jong, een ‘promising student’, die onderzoek heeft gedaan naar de carrièremogelijkheden van vrouwelijke huisartsen in Nederland én Europa. Onder de titel ‘Cracking the glass ceiling’ gaat ze in op haar bevindingen. Ze verwijst onder meer naar cijfers waaruit blijkt dat in Nederland de situatie voor carrièrebeluste vrouwen het slechtst is van heel Europa. Zij interviewde achttien Nederlandse en achttien Europese vrouwelijke huisartsen over de factoren die hen belemmeren om hogerop te klimmen. Daarbij onderscheidt ze drie hoofdstromen:
- mogelijkheden: privé-omstandigheden (vooral het combineren van een gezin met werk – een factor die door mannen zelfs niet wordt genoemd), persoonlijke talenten en (te laag) zelfbeeld;
- wil: ambitie, organisatorische belemmeringen;
- actie: de inspanning die in de carrière moet worden gestopt.
- Al met al zijn er drie belangrijke aspecten die vrouwen in de weg staan bij het maken van carrière:
- vrouwen worden niet gezien als leiders;
- vrouwen zien zichzelf niet als leiders;
- de zorg voor het gezin en een carrière zijn slecht te combineren.
Are women leaders from Venus?
Professor Trisha Greenhalgh gaat in op de verschillen in leiderschapsstijlen tussen mannen en vrouwen. In hoog tempo en met veel humor lanceert ze een aantal prikkelende stellingen, zoals ‘anatomy is destiny’ en ‘leadership styles are socially constructed’. Uit onderzoek naar de verschillen in managementstijl tussen mannen en vrouwen blijkt dat de typische aan vrouwen toegeschreven leiderschapseigenschappen (interactie, overleg, het tonen van onzekerheid, het delen van macht, het zoeken naar win-winsituaties en het makkelijk schakelen tussen formele en informele situaties) bij uitstek geschikt zijn voor organisaties in verandering. Belangrijke overweging is dat de echt succesvolle leiders, mannen én vrouwen, een aantal factoren gemeen hebben:
- ze zijn zeer getalenteerd;
- ze zijn fysiek sterk en aantrekkelijk;
- ze gaan graag een tandje harder;
- ze hebben het respect en de steun van hun staf;
- ze combineren mannelijke en vrouwelijke leiderschapsstijlen;
- ze passen hun stijl flexibel aan de situatie aan.
Het vrouwennetwerk
Tot slot wordt gezocht naar een manier om het vrouwennetwerk gestalte te geven. Met name de vele voors en tegens van een website worden besproken. De aanwezigen geven alvast hun e-mailadressen op en zeggen toe in eigen land te beginnen met het ‘netwerken’. In oktober zal tijdens de WONCA World Conference in Orlando ook weer een preconference voor vrouwen worden gehouden, met naar verwachting circa acht voordrachten. Ook wordt gezocht naar Griekse vrouwelijke huisartsen die bij de komende WONCA Europe Conference de organisatie op zich willen nemen. Eén ding is na deze bijeenkomst voor de deelneemsters duidelijk: ze hebben er zin in! (AS)
Reacties
Er zijn nog geen reacties.