Het gebruik van hypericum (Sint Janskruid) bij de behandeling van depressie is de laatste jaren toegenomen. In een placebogecontroleerd dubbelblind multi-centeronderzoek werd nu opnieuw de onwerkzaamheid van dit middel aangetoond. 1, 2 Opmerkelijk was echter dat de voorschrijvende dokter in de praktijk zo gemakkelijk op het verkeerde been werd gezet. Vier van de tien patiënten reageerden goed op hypericum, maar bij een placebo bleken dat er wel vijf van de tien te zijn. In dezelfde aflevering van de JAMA werden de resultaten van een meta-analyse naar de effecten van placebobehandeling bij depressie gepubliceerd. 3 Opmerkelijk was een gemiddelde respons van 30% (op actieve medicatie 50%) en een toename van de placeborespons over de afgelopen 20 jaar. Per 10 jaar nam de respons op placebo met 7% toe indien men corrigeerde voor ernst en duur van de depressie en leeftijd van de patiënten. De respons van 30% vormt waarschijnlijk nog een te lage schatting. Onderzoeken waarin de placeborespons hoog is en er dus geen verschil met de actieve medicatie wordt gevonden, worden immers minder gemakkelijk gepubliceerd. Kortom: de huisarts die bij een depressie het natuurlijk beloop enige weken afwacht, doet het zo gek nog niet. (HW)
Literatuur
- 1.↲Hypericum Depression Trial Study Group. Effect of Hypericum perforatum (St. John's wort) in major depressive disorder. A randomized controlled trial. JAMA 2002;287:1807-14.
- 2.↲Shelton RC, Keller MB, Gelenberg A, Dunner DL, Hirschfeld R, Thase ME, et al. Effectiveness of St John's wort in major depression. JAMA 2001;285:1978-86.
- 3.↲Walsh BT, Seidman SN, Sysko R, Gould M. Placebo response in studies of major depression. Variable, substantial, and growing. JAMA 2002;287:1840-7.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.