Bij de insertie van IUD’s, een invasieve ingreep, wordt een steriel speculum geadviseerd. Uit het feit dat de uterus een eigen microbioom heeft, volgt niet direct dat er dan niet steriel gewerkt hoeft te worden. Pathogenen van buiten het lichaam kunnen nog steeds infecties veroorzaken. Ook de blaas heeft een eigen microbioom, maar ook daar gaan we niet over op het gebruik van niet-steriele urinecatheters.
Tweede lijn
Het is ons bekend dat de specula die in de tweede lijn door gynaecologen worden gebruikt onverpakt klaarliggen. Het reinigings- en sterilisatieproces dat deze specula doorlopen is anders dan in de eerste lijn. Men kan in de tweede lijn gebruikmaken van een centrale sterilisatieafdeling. Hier worden de specula op grotere bladen met meerdere tegelijk gesteriliseerd. Dit blad, met daarop de specula, gaat in zijn geheel in een warmhoudkast. Deze specula blijven dan ook onverpakt nagenoeg steriel. In de huisartsenpraktijk zullen onverpakte specula worden vastgepakt en erna terechtkomen in een la of in een bak die meerdere keren per dag opengaat.
Werkwijze volgens minimumnormen
De meest eenvoudige werkwijze die voldoet aan de minimumnormen van de richtlijn Infectiepreventie in de huisartsen- en verloskundigenpraktijk is:
-
steriliseer specula die voor insertie van IUD’s worden gebruikt en bewaar ze daarna verpakt
-
maak voor de overige specula een eigen afweging of u ze in de praktijk verpakt of onverpakt steriliseert en bewaart. Indien de praktijk kiest voor onverpakte sterilisatie van specula die niet voor insertie van IUD’s worden gebruikt, zorg er dan voor dat duidelijk herkenbaar is welke specula daadwerkelijk gesteriliseerd zijn en dat zij schoon bewaard blijven voor gebruik.
Dit is een reactie op het artikel ‘Dubio in speculo’ van Leon de Hoog en Marco Bruens (Huisarts Wet 2019;62:10.1007/s12445-018-0397-4.)
Reacties
Er zijn nog geen reacties.