Praktijk

Stop met specialiseren

Gepubliceerd
1 september 2017
Specialisatie, het is erg hip. Huisartsen en specialisten, iedereen doet er driftig aan mee, omdat het zo leuk is iets goed te kunnen. Verzekeraars doen het ook, maar zij noemen het ‘kwaliteit’. Leuk of kwaliteit, het gaat een keertje mis met dat gespecialiseer. De hele dag ontzettend knap kunstknieën plaatsen haalt het dokteren uit het vak. Aan zo’n orthopedisch chirurg heb je in de dienst niet veel als je een mank kind verwijst. En wat moet je met een ontregelde diabeet als de Hodgkin-internist achterwacht heeft?
Huisartsen zijn eveneens dit pad opgegaan. Het aanvankelijk enthousiasme van huisartsen met een bijzondere vaardigheid is doodgeknuffeld door de NHG-bureaucraten. Een vierjarige opleiding is ervan gemaakt, kaderartsen heten zij, beleidsdokters dus. Dokteren in hun hobby wordt niet aangemoedigd. Ze implementeren beleid, geven bijscholing en schrijven nieuwe protocollen. Notulen en powerpoints, meer is het niet.
Laten we maar aannemen dat deze specialisatiebeweging een keertje ontspoort. Wat kan is dat verpleegkundigen het dokteren geheel overnemen. Dokters worden dan zoals vroeger, toen zij deftige blaaskaken waren, terwijl chirurgijns en vroedvrouwen het echte werk deden.
Beter is het als er weer huisdokters, chirurgen en internisten komen die niet gepromoveerd zijn. Die in geen enkele landelijke commissie zitten. Enthousiaste twintigers en dertigers die alles kunnen, maar nergens briljant in zijn. Ze weten voldoende van alles. De sociale kaart kennen ze. Ze regelen weleens wat voor een sneue patiënt. Ze spreken mensen die te ingewikkeld zijn voor protocollen. Probleemgezinnen, somatisanten, hoogbejaarden, de hopelozen en de stervenden, ze zijn welkom bij hen. En de kleine kwalen. En toch die ene tumor eruit halen, omdat ze het niet pluis vinden, op ervaring. En die hebben ze, want elk jaar spreken ze meer dan vijfduizend patiënten. Zij wel.
Ik wacht geduldig af. De echte dokter komt wel weer terug.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen