Luchtweginfecties zijn een veelvoorkomend probleem in de huisartsenpraktijk en controle van klachten is het belangrijkste doel van medicamenteuze behandeling. Adviezen om pijnstillers (NSAID’s en/of paracetamol) te gebruiken of te stomen zijn meestal niet gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek in de eerste lijn.
Britse huisartsen uit Southampton voerden een open, pragmatische gerandomiseerde trial uit naar de effectiviteit van deze adviezen. Alle patiënten (n = 889) ouder dan 3 jaar die zich bij de huisarts presenteerden met een luchtweginfectie (verkoudheid, influenza, keelpijn, otitis media, sinusitis, of hoesten) werden ingedeeld in twaalf groepen: 3 behandelopties (paracetamol, ibuprofen of combinatie), 2 doseringsadviezen (vast 4x daags of zo nodig) en stomen (wel versus niet). Patiënten hielden een dagboek bij, waarin symptomen (o.a. ‘niet lekker voelen’, keelpijn, hoesten, sinusklachten, loopneus, oorpijn) dagelijks werden gescoord. Verder werden het antibioticagebruik en bijwerkingen bijgehouden.
Gemiddeld hadden alle patiënten al 7 tot 8 dagen symptomen bij de start van het onderzoek. De mediane duur van symptomen na start van het onderzoek was slechts 4 dagen, en was hetzelfde in alle groepen. Stomen naast pijnstilling gaf geen extra verbetering. Patiënten die het advies ‘zo nodig inname’ hadden gekregen, namen in de praktijk bijna evenveel paracetamol en ibuprofen in als patiënten met het advies ‘regelmatige inname’.
De onderzoekers concluderen dat stomen niet effectief is en dat het niet geadviseerd moet worden vanwege de kans op milde verbranding van gelaat of luchtwegen. Regelmatige inname van pijnstillers was niet effectiever dan ‘zo nodig inname’. Dit wordt verklaard doordat patiënten in de ‘zo nodig’-groep uit zichzelf toch al ongeveer dezelfde dosis innamen als patiënten met het advies ‘vaste inname’. Het advies in de NHG Standaard Acuut Hoesten om pijnstillers regelmatig en op vaste tijdstippen in te nemen lijkt dus nog steeds op zijn plaats, hoewel een advies ‘maximale dagelijkse dosering en zo nodig inname’ waarschijnlijk even effectief is ter bestrijding van symptomen.
Little P et al: Ibuprofen, paracetamol, and steam for patients with respiratory tract infections in primary care: pragmatic randomised factorial trial. BMJ 2013;347:f6041
Reacties
Er zijn nog geen reacties.