Literatuur
- 1.↲↲Pummangura N, Kochkarn W. Efficacy of tamsulosin in the treatment of LUTS in Woman. Asian J Surgery 2007;30:11-37.
- 2.↲Lee KS, Han DH, Lee YS, Choo MS, Yoo TK, Park HJ, et al. Efficacy and safety of tamsulosin for the treatment of non-neurogenic voiding dysfunction in females: a 8 week prospective study. J. Korean Med Sci 2010;25:117-22.
- 3.Hajebrahimi S, Asrbadr YA, Azaripour A, Sadeghi-Bazargani H. Effect of tamsulosin versus prazosin on clinical and urodynamic parameters in women with voiding difficulty: a randomized clinical trial randomized clinical trial. Int J Gen Med 2011;4:35-39.
Reacties (2)
Collega Blanker heeft gelijk dat er in deze CAT erg mild wordt geconcludeerd dat je ook tamsulosine aan vrouwen kan worden gegeven. In de conclusie zeggen de auteurs dat je het kan geven omdat er aanwijzingen zijn dat het effectief is en dat het weinig bijwerkingen geeft. Dat is veel te makkelijk. Wij hadden daar als redactie kritischer op moeten zijn.
Just Eekhof
Hoofdredacteur H&W
- Login om te reageren
Ik heb zorgen over de aanbevelingen die in deze CAT gedaan zijn, zoals ik eerder heb geageerd tegen de aanbevelingen in een CAT om desmopressine te overwegen.
Het grote probleem bij de genoemde studies (zoals ook bij de vele studies naar het effect van alfablokkers bij mannen) is het gebruik van een gemiddelde symptoomscoreverandering die voor patiënten en dokters nauwelijks te interpreteren is. Statistiek voert de boventoon en niet de klinische relevantie. Auteurs en industrie strooien met surrogaatparameters zoals urineflow en PVR waarvoor, zoals de auteurs van deze CAT terecht al noemen, de klinische relevantie onbekend is. Sterker, geen patiënt merkt daar iets van.
In de geïncludeerde studies zijn de baseline klachtenscores hoog (respectievelijk gemiddeld 18, 14 en 15 punten). Ik moet de eerste vrouw met deze score in de huisartsenpraktijk nog tegen komen. Daaruit betwijfel ik of de gegevens toepasbaar zijn voor de eerstelijn. Overigens zijn de AUASS en IPSS vragenlijst - behoudens hun naam - volstrekt identiek.
Bij mannen geldt dat een IPSS verandering van 3 punten "enig merkbaar verschil" is. 5 punten een "matig" en 8 punten een "duidelijk" merkbaar verschil. Hoewel dit voor vrouwen nog nooit is onderzocht is aannemelijk dat deze scores niet sterk zullen verschillen. Tegen die achtergrond komt het niet in mij op om bij vrouwen met plasklachten deze middelen te overwegen. Ik hoop dat collega huisartsen die terughoudendheid ook betrachten, totdat er degelijk bewijs is voor de effectiviteit van dit soort middelen. De kans dat dergelijk bewijs geleverd zal worden, acht ik overigens klein.
Ik hoop dat de redactie met een kritischer houding zal voorkomen dat CATs (die vaak gelezen zullen worden vanwege hun veelal relevante onderwerpen en korte teksten) de entree zijn voor ongefundeerde adviezen. Wellicht dat een peer-review voor deze categorie niet misstaat.
Marco Blanker, huisarts-epidemioloog, UMC Groningen
- Login om te reageren