Nieuws

Teleconsultatie: betere zorg en samenwerking

Gepubliceerd
31 augustus 2023
Teleconsultatie van huisartsen aan specialisten kan een positieve bijdrage leveren aan de huisartsenzorg. Zo biedt teleconsultatie snellere toegang tot tweedelijnszorg, bespaart het ziekenhuisbezoeken en biedt het educatieve waarde voor huisartsen. Dat blijkt uit een Nederlands kwalitatief onderzoek.
1 reactie
Teleconsultatie
Teleconsultatie kan leiden tot betere samenwerking tussen de eerste en de tweede lijn, en daarmee tot betere zorg.

Met teleconsultatie kan de huisarts digitaal niet-urgente vragen aan een specialist in het ziekenhuis stellen. De specialist geeft digitaal antwoord binnen een afgesproken periode. Teleconsultatie wordt als een hulpmiddel gezien om de toenemende complexiteit van zorg aan te kunnen die is ontstaan door substitutie van ziekenhuiszorg naar huisartsenzorg. Onderzoekers wilden inzicht krijgen in de impact van teleconsultatie op de patiëntenzorg en hoe deze verder te optimaliseren.

Inventarisatie

De onderzoekers inventariseerden de ervaringen met teleconsultatie van 15 huisartsen en 17 ziekenhuisspecialisten van verschillende afdelingen (Zuyderlandziekenhuis Sittard) via semi-gestructureerde interviews. De interviews werden getranscribeerd en thematisch geanalyseerd. Zowel huisartsen als specialisten hadden positieve ervaringen met teleconsultatie. Zo noemden zij snellere toegang tot de tweedelijnszorg, geen reis nodig naar het ziekenhuis voor oudere patiënten en de educatieve waarde voor huisartsen. Zij zagen daarnaast ook ruimte voor verbetering, zoals de onvolledigheid van de vraag van de huisarts en het antwoord van de specialist. Verder is het voor huisartsen niet altijd duidelijk welke vragen geschikt zijn voor teleconsultatie. Tot slot kan er afstand ontstaan tussen huisarts en specialist.

Voor- en nadelen

Volgens dit kwalitatieve onderzoek lijkt teleconsultatie een geschikt middel voor de huisarts om relatief eenvoudig een vraag over een patiënt aan een specialist voor te leggen. Het heeft bovendien als voordeel dat een deel van de patiënten geen ziekenhuisbezoek hoeft af te leggen. Een nadeel van teleconsultatie is dat de huisarts en specialist elkaar minder (telefonisch) spreken, waardoor er meer afstand tussen beiden wordt ervaren. Een gezamenlijke live training om goede en volledige vragen en antwoorden voor teleconsultatie te formuleren, kan dat laatste punt tegelijk verzachten.

Literatuur

  • Peeters K, et al. General practitioner use of e-consultation to consult hospital specialists. Interview study to obtain physician’s perceptions about digital interprofessional communication. J Med Internet Res 2023;25:e40318.

Reacties (1)

Bastiaan Kole 5 september 2023

On(der)bekostigde Huisartsenzorg

Waar zorgverzekeringen voor deze initiatieven veelal bekostiging voor de 2de lijn hebben geregeld, wordt er vanuit gegaan dat tijdsinvestering en (verantwoordelijkheid voor) het uitvoeren van de adviezen door huisartsen niets kost. Zonder goede afspraken over de zoveelste vorm van (sluip)substitutie lijken deze mogelijk waardevolle projecten , waardeloos voor de huisarts....

https://www.ntvg.nl/artikelen/digitaal-overleg-tussen-huisarts-en-speci…

Verder lezen