Nieuws

Toepasbare wetenschap bij NHG-Wetenschapsdag in 2 webinars

Gepubliceerd
29 januari 2021
Raak in een ochtend of avond op de hoogte van de laatste huisartsgeneeskundige onderzoeken. Dat kan met de NHG-Wetenschapsdag, dit jaar online in de vorm van 2 webinars. De eerste is op vrijdagochtend 5 februari 2021 en de tweede op donderdagavond 11 februari. Tijdens de webinars zijn er presentaties te volgen van huisarts-onderzoekers over state-of-the-art onderwerpen. Het thema van het webinar op 5 februari is teamwork. Het webinar op 11 februari bundelt klinische abstracts in het thema bruikbare wetenschap.
0 reacties

Het NHG organiseert de sessies samen met de Universiteit Maastricht. De webinars zijn geaccrediteerd. Bij elke webinar kun je na de keynote kiezen om 1 van de 8 sessies bij te wonen. In elke sessie worden 4 presentaties gegeven, gevolgd door een discussie met de deelnemers. Achteraf kan elke presentatie worden teruggekeken. Uit de bijna 100 ingediende abstracts blijkt de enorme variëteit aan methodologieën die worden toegepast om kennis toe te voegen aan de huisartsgeneeskunde. Van groot cohortonderzoek, mixed-methods tot kwalitatieve onderzoeken met interviews en video-opnames. Ook worden bevindingen gepresenteerd uit onderzoek naar complexe interventies, en toepassing van participatief actieonderzoek.

Keynote praktijk en wetenschap

Huisarts-onderzoekers Loes van Bokhoven en Henk Schers laten aan de hand van diverse voorbeelden zien wat verbindingen tussen wetenschap en praktijk kunnen opleveren. Ze betogen dat het tijd is voor een nieuw ‘onderzoeksdesign’, waarin de complexiteit van het huisartsenvak wordt meegenomen.

Keynote nuance en duiding bij medisch nieuws

Wat suggereert die krantenkop? Waar komt dit nieuws vandaan? Is dit echt nieuws? En wat kun je hier nu concreet mee? Tijs Stehmann en Lester du Perron van Dokter Media laten verschillende (recente) voorbeelden zien waaruit blijkt dat er behoefte is aan nuancering bij wat de patiënt in de krant leest. Waar gaat het (nog meer) fout? Wat kun je als huisarts zelf doen? Hoe kun je het concreet maken voor je patiënt?

Klinische onderzoeken met resultaten voor de spreekkamer

Veel onderzoeken onderstrepen de uitdagingen in het bieden van een effectief diagnostisch traject en integrale zorg, geïllustreerd aan de hand van allerlei aandoeningen: van acute gastro-enteritis en hernia inguinalis bij kinderen tot atriumfibrilleren. En als er geen duidelijke richtlijn beschikbaar is, bijvoorbeeld over het wel of niet toedienen van een corticosteroïdinjectie bij schouderklachten, wat dan? De avondwebinar wordt afgesloten met 2 pechakucha’s, bondige presentaties over prachtige gerandomiseerde trials in de Nederlandse huisartsenpraktijk. Eén over vroegopsporing van atriumfibrilleren en 1 over vestibulaire revalidatie bij duizeligheid.

Arts en patiënt als team

Beide webinars geven een breed perspectief op teamwork in de huisartsgeneeskunde. Teamwork begint in een consult, waar effectieve communicatie tussen huisarts en patiënt van wezenlijk belang is voor persoonsgerichte zorg. Tijdens de webinars worden nieuwe inzichten gedeeld over geslachtsverschillen in keuzes voor behandeling en het gebruik van ondersteunende middelen, zoals de Outcome Prioritization Tool (OPT). Met de OPT geven mensen aan welke doelen zij het meest waarderen en prioriteren: levensverlenging, onafhankelijkheid bewaren, pijn verminderen of andere symptomen verminderen. Nu huisartsen steeds meer zorg bieden aan oudere patiënten met kanker, zijn dit belangrijke gespreksthema’s. Wat is het effect van een gesprek aan de hand van de OPT-tool? Kunnen zorgverleners eigenlijk wel inschatten wat patiënten prioriteren? Dit blijkt niet eenvoudig en is daarom een van de thema’s waar we met elkaar over in gesprek willen gaan. Hoe herkenbaar zijn de bevindingen en wat kunnen we ermee in de praktijk? 

Ook worden handvatten aangereikt voor zorg aan patiënten met specifieke klachten, bijvoorbeeld het centraal sensitisatiemodel bij SOLK-patiënten. Een onderzoek laat zien in hoeverre uitleg aan de hand van dit model bijdraagt aan betere acceptatie van de klachten. 

Niet alleen in de dagelijkse zorgverlening is de patiënt deel van het team. Ook in wetenschappelijke onderzoeken kunnen patiënten worden betrokken als samenwerkingspartners. In een flitsende pechakucha tijdens de ochtendwebinar horen we daar meer over.

Meer informatie

Nieuwsgierig? Schrijf je in voor 1 of beide webinars via nhgwetenschapsdag.nl.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen