‘Heeft iemand nog een sublieme tip om een beginnend dementerende oud-vrachtwagenchauffeur te laten stoppen met autorijden? De zoons durven zijn autosleutels niet af te nemen. En ik wil mijn behandelrelatie niet schaden.’ Dat vraagt Joris van Driel, huisarts in een duopraktijk in Benthuizen bij Zoetermeer, op HAweb.
Van Driel: ‘Er kwamen snel leuke reacties, zoals de tip over de accukabel. Daar hebben andere huisartsen ook wat aan. Dit staat niet in de reguliere adviezen. En in wetenschappelijke richtlijnen passen dit soort praktische tips vaak niet. Als huisarts wil je alles liefst zelf oplossen, maar als dat niet lukt dan is het mooi dat er een forum als HAweb is. Verbinding in de zorg is belangrijk, en kennis delen.
Ik heb via HAweb het collegiale nummer van het CBR doorgegeven, dit kan collega’s een hoop telefonische wachttijd schelen. Ik wil het niet op mijn geweten hebben dat een patiënt gevaar op de weg veroorzaakt. Maar als het CBR zegt dat iemand mag rijden dan accepteer ik dat. Je vertelt de patiënt met dementiediagnose in ieder geval dat hij niet verzekerd is zonder CBR-rijvaardigheidstest.’
► De teksten zijn bewerkt; zie HAweb Ledenforum voor de volledige teksten.
Huisarts in Arnhem: Ooit heb ik de kinderen de accukabels laten afkoppelen; de patiënt kon zijn autosleutels behouden. Hij stapte nog dagelijks zijn auto in, maar bedacht niet meer om de garage te bellen voor een reparatie.
- Reactie Joris van Driel: Mijn patiënt heeft dat nog wel door, en zal de garage bellen.
Huisarts in Moergestel: Ik heb het weleens op de spits gedreven door te zeggen ‘Meneer, het is mij zeer serieus. Gezien de bevindingen van de geriater moet u een rijtest laten doen. Doet u dat niet dan zie ik mij genoodzaakt de politie in te schakelen als ik u zie rijden.’ Hij heeft de rijtest laten doen – en slaagde.
Huisarts in Nijmegen: Een patiënt van mij met dementie legde de rijtest af met goed resultaat. Ik leg contact met het CBR, dat dit echt niet kan. Dit blijkt vervolgens alleen veranderd te kunnen worden wanneer ik als zijn huisarts een procedure ga aanspannen. Zo word je als huisarts voor alles verantwoordelijk gemaakt.
Praktische tips dementiezorg
Het NHG helpt bij dementiezorg, met bijvoorbeeld de volgende producten en diensten.
-
NHG-Standaard Dementie: deze standaard is in herziening. Huidige standaard:
-
onder Richtlijnen beleid, Uitleg en voorlichting, derde punt: vertel de patiënt dat deze met diagnose en zonder slagen voor de CBR-test niet verzekerd is;
-
rechts op de webpagina van de standaard staan de relevante webpagina’s, publicaties, groepsscholingen en e-learnings, organisaties en informatiebronnen.
-
-
HAweb komt binnenkort met verschillende open groepen voor overzichtelijkheid, en een verbeterde zoekfunctie.
NHG beheert HAweb Ledenforum van LHV en NHG om huisartsen een platform te bieden om praktische tips uit te wisselen en te discussiëren.
-
Thuisarts.nl | Ik wil leren omgaan met dementie.
Heeft u ook een vraag?
Plaats een oproep op HAweb Ledenforum!
Reacties
Er zijn nog geen reacties.