Huisarts Nynke Nagtzaam startte in februari 2010 samen met een collega een Nijmeegse nulpraktijk (starten met 0 patiënten/red.).
Nynke Nagtzaam: ‘We hebben onze deuren geopend en zijn begonnen met dingen aanschaffen. We keken wat het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis aanbood aan disposables. Uiteindelijk hebben we ons laten leiden door gebruiksgemak: we vinden metalen instrumenten fijner dan bijvoorbeeld een plastic speculum. Een autoclaaf is eenmalig duur in de aanschaf, maar op termijn zal het niet veel schelen met disposables. Zelf steriliseren heeft ook logistieke voordelen: je hoeft niet op tijd te bestellen en hebt alles op voorraad, dus je hebt zelf de regie. Het is fijn om, als je een nieuwe praktijk begint, de NHG-downloads bij de hand te hebben. Je kunt wel protocollen van een andere praktijk nemen, maar die zijn al toegespitst op hun eigen situatie. De NHG-voorbeeldprotocollen kan ik zelf aanpassen. Vasectomie doen we niet bijvoorbeeld, dat haal ik er dan uit. De downloads zijn een goede basis; de juiste mensen hebben erover nagedacht.’
► De teksten zijn bewerkt; zie HAweb Ledenforum voor de volledige teksten.
Huisarts in Lunteren: Veel factoren, zoals arbeidsloon van mijn assistente voor autoclaafwerk, zijn niet duidelijk. Instrumentarium dat je als één set kunt aanschaffen, zoals hechtsetjes, zal goedkoper zijn dan losse instrumenten. En sommige dingen zijn niet leverbaar als disposable, zoals oogboortjes; die moet je laten steriliseren via een ziekenhuis.
Huisarts in Kollum: Disposablemateriaal is meestal van mindere kwaliteit dan de gebruikelijke instrumenten. Maar disposable curettes zijn juist beter dan de snel stomp wordende ‘scherpe’ lepels. Overigens is een niet-scherpe lepel soms een voordeel, zoals bij seborroïsche wratten verwijderen: je blijft meer aan de oppervlakte. Een groot nadeel van wegwerpmateriaal vind ik de milieuaspecten.
Huisarts in Grootegast: Aanschaf van een autoclaaf is duur, maar je kunt hem lange tijd gebruiken. Onderhoud valt mee: jaarlijks slechts 350 euro. De kosten zullen niet ver uiteenlopen. Disposable ligt niet zo in onze cultuur, denk aan die huisarts die de hechtdraad in een heteluchtoven deed om zo te besparen en het restje opnieuw te gebruiken.
Richtlijnen, achtergronden en nascholing
Het NHG biedt de volgende informatie over gebruiksmiddelen (reinigen, desinfecteren of steriliseren) en verbruiksmiddelen (disposables).
-
NHG-Richtlijn Infectieprefentie - Reiniging en desinfectie of sterilisatie van instrumentarium (2017)
-
Voorbeeldprotocol Reinigen, desinfecteren en steriliseren medisch instrumentarium (Word)
-
Bijlage C Checklist voor aanschaf en voorbereiding op gebruik van een autoclaaf (pdf)
-
Huisarts & Wetenschap
-
Praktijkorganisatierichtlijn Infectiepreventie in de huisartsen- en verloskundigenpraktijk (H&W mei 2017)
Nascholing (NHG-e-Learning)
-
Traumatische wonden en infectiepreventie (PIN 21/05) (2018)
Reacties
Er zijn nog geen reacties.